Cercar en aquest blog

dilluns, 11 d’abril del 2011

El rastre de Vigeland

Em plau seguir avui, 11 d'abril de 2011, el rastre de l'escultor noruec Adolf Gustav Vigeland, perquè en un dia com avui, però de l'any 1869, naixia aquest personatge que, al llarg de la seva vida, es convertiria en l'escultor de més talent del seu temps (va morir a Oslo l'any 1943).

L'Adolf va nèxier a Mandal, una petita població del sud de Noruega, en el si d'una familia d'artesans, que li va proporcionar l'educació primera i el domni de l'escultura en fusta.

Decidit fermament pel camí de l'escultura, l'Adolf va rebre formació acadèmica en una escola d'art d'Oslo, però es va interessar també per altres llenguatges creatius viatjant durant un cert temps per altres ciutats, com ara Copenhaguen, París, Berlín, i Florència., frequentant a París l'estudi d'Auguste Rodin, i connectant a Itàlia amb l'art antic i el del Reneixament. La formació acadèmica primera i les influències rebudes en aquests viatges posteriors van ajudar Adolf a definir la seva monumental manera de treballar i els temes que després l'identificarien plenament: la mort, la vida quotidiana, i l'home i la dona.

Quan l'any 1905 Noruega es va independitzar pacificament de Suècia (prenem exemple!) els noruecs van viure una gran efervescència nacionalista amb la celebració lliure de la seva història i de la seva cultura, i l'Adolf Gustav Vigeland va rebre aleshores molts encàrrecs d'estatues i busts commemoratius d'il.lustres compatriotes, com el dramaturg Henrik Ibsen i el matemàtic Niels Henrik Abel.

Si et plau conèixer la seva història i la seva obra, visita el Parc de Vigeland, una àrea a l'interior del Frognerparken d'Oslo, a on s'exposen 200 escultures i altres treballs d'Adolf Gustav Vigeland, que conserven tota la força de la seva energia creativa, amb els homes i les dones, entre la vida i la mort, com a grans protagonistes.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vigeland
http://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_de_Vigeland

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada