Cercar en aquest blog

divendres, 8 d’abril del 2011

Grues de paper

Les grues de paper poden ser més útils que les grues de ferro, tot i que, funcionant totes juntes,  les de paper amb el seu màgic vol, i les de ferro, amb la força dels seus braços, poden arribar a multiplicar la seva indubtable utilitat i els seus efectes beneficiosos per a la societat. Ara m'interessen sobretot les grues de paper, perquè són les grans protagonistes del taller de papiroflexia (origami) que dirigirà Yuko Kato, demà, dissabte, a la tarda, i demà passat, diumenge, al matí, a la Sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya/Figueres, amb l'objectiu de crear mil d'aquestes grues de paper, en el context de l'exposició KOÏ-NOBORI que aquest museu presenta ara en homenatge i solidaritat amb el poble del Japó, abatut  actualment (com tots nosaltres) pel sisme, el tsunami i les posteriors i preocupants fuites radioactives.



Es tracta de fer, entre tots els participants, mil grues de paper, perquè justament aquesta elevada xifra permet, segons una llegenda japonesa, demanar un desig, en aquest cas centrat naturalment en la recuperació del poble japonès, de la mateixa manera que es va fer fa uns anys, en aquest mateix museu, per aconseguir la pau universal.


La idea és que les grues de paper que es facin durant els dos tallers i les que es vagin fent a casa, a l'escola o a on sigui, durant el tres mesos següents, siguin enviades al Japó a finals del mes de juny, com a símbol de respecte i senyal de solidaritat, des d'aquesta distància geogràfica que el vol de la grua redueix sensiblement, anunciant que en el món contemporani, accidents com el del Japó, eliminen les barreres culturals i les fronteres polítiques, fins a arribar a fer-nos sentir el terratrèmol japonès en el nostre propi cos.


Al marge de fer la teva pròpia grua de paper, pots ajudar també al poble japonès fent el teu donatiu a través del mòbil, enviant JAPON al 28077, amb la confiança que l'import del missatge (1'2 euros. IVA inclòs) es destinarà a l'Emergència de Creu Roja (vàlid per a qualsevol operador).


Ja sé que, tot i els bons desitjos i l'encant de certes llegendes, la realitat és ben diferent, però segur que l'energia que faràs servir en la creació de la teva grua de paper no serà gens inútil. El poble japonès, sensible de manera molt especial a aquests simbolismes, t'ho agrairà.


http://www.mjc.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada