Cercar en aquest blog

dimecres, 20 d’abril del 2011

Pedro Lira, el xilè romàntic

El pintor xilè Pedro Lira va ser sempre un enamorat del romanticisme francès, tot i que la seva obra va evolucionar després cap a un evident realisme. Te'l recordo avui perquè Pedro Lira va morir un 20 d'abril com avui, però de l'any 1912, a Santiago, la mateixa ciutat que el va veure néixer l'any 1845, per dedicar tota la seva vida exclusivament a la creació pictòrica i a la promoció de l'art, després d'haver abandonat la seva professió d'advocat.


Pedro Lira, pintor i filòsof, va ser un dels principals promotors d'art de Xile, va organitzar algunes de les grans exposicions d'art del seu país, i va ser el principal fundador del Museo Nacional de Bellas Artes.


La seva formació primera neoclàssica li va permetre conèixer les habilitats manuals necessàries per desenvolupar correctament la composició històrica i la contemplació del model viu, d'acord amb les premises de l'art italià que imperava a l'època.


La seva estada a França li va servir per practicar amb encert la pintura a l'oli sobre tela, l'aiguafort, el dibuix i el mural, a la vegada que admirava Eugène Delacroix i s'empapava del seu esperit romàntic en la seva dimensió més patriòtica. Tot i que ara tenim altres conceptes sobre l'art, podem contemplar, ubicant-la en el seu temps, l'obra plàstica del xilè Pedro Lira, per descobrir el fil conductor que ens permet entendre que, tot i les diferències d'èpoques i estils, l'art ens ajuda a reflexionar sempre sobre la realitat, aportant claus per fer-la més visible i bella, si és possible!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada