Cercar en aquest blog

dissabte, 28 de maig del 2011

El surrealisme de Leonora Carrington

Un plaer poder parlar avui de la pintora i escriptora surrealista mexicana d'origen anglès, Leonora Carrington, i una llàstima haver-ho de fer tres dies després de la seva mort, als 94 anys, a Ciutat de Mèxic, després d'una llarga vida que va començar el 6 d'abril de 1917 a Chorley (Lancashire, Anglaterra), passant després per França i Espanya, per acabar, el passat 25 de maig, a la capital mexicana.



Quan tenia 20 anys va conèixer el pintor surrealista Max Ernst, amb qui va establir una curta relació sentimental tot i que el pintor tenia aleshores 47 anys i estava casat. En Max la va introduir en la dinàmica i la sensibilitat surrealista i amb ell va compartir casa prop de París, on constaven les imatges que els identificaven, ell per mitjà del seu alter ego "Loplop", animal alat fabulós entre ocell i estrella de mar, i ella com la "Desposada del vent".


Quan Max Ernts va ser empresonat en ser considerat enemic del regim de Vichy, la Leonora va patir un important desequilibri psíquic, va fugir a Espanya i va ser internada en un psiquiàtric de Santander, del que més tard també fugiria, per passar primer per Lisboa i arribar poc després a Nova York, i una mica més tard a Mèxic, on ja s'hi va establir definitivament.



L'obra de Leonora Carrington, tant com la seva pròpia vida, va estar sempre marcada per les impressions emocionals viscudes al costat de Max Ernst, tot i que s'havia casat més tard amb l'escriptor Renato Leduc, en una relació que va durar només tres anys i que va acabar en divorci. L'any 2005 Leonora Carrington va rebre el Premi Nacional de Belles Arts pel Govern de Mèxic, com a merescut homenatge a tota una llarga vida dedicada a l'art amb resultats brillants, tot i la foscor psíquica de moltes de les seves composicions.

http://es.wikipedia.org/wiki/Leonora_Carrington

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada