Cercar en aquest blog

dilluns, 29 d’agost del 2011

Dominique Ingres

Si en aquest cel, que per algunes religions encara té gran importància, hi trobessim només algunes de les belles dones pintades per Ingres, segur que molts homes acceptariem, fins i tot, reduir el temps de la nostra vida a la terra, per compartir embadalits una segona existència en aquest fantàstic espai celestial envoltats de la sensual nuesa de dones de perfecció formal tan sublím.


I és que Jean Auguste Dominique Ingres, més conegut per Dominique Ingres, o, senzillament, per Ingres, va ser un pintor francès especialment sensible a l'encant d'una ideal i nua bellesa femenina, que va ocupar moltes de les seves millors obres, en una atmosfera fantàstica d'orientals ambients, entre el neoclassicisme i l'academicisme, gràcies al seu domini del dibuix, a la pràctica de l'Estil Trovador, que s'inspirava en els ideals estètics gòtics i grecs, i en les miniatures dels llibres d'hores de Fouquet, amb tocs d'aquell subtil erotisme tant habitual en el segle XVIII.


Ingres va nèixer a Montauban el 29 d'agost de 1780 i va morir a París el 14 de gener de 1867, però va ser a Roma on va trobar la inspiració necessària, observant amb mirada interessada les obres de Rafael i del Quattrocento italià, i produïnt, aleshores, les seves obres més emblemàtiques.


Tot havia començat quan als 11 anys, Ingres, va ingressar a l'acadèmia de Tolosa, animat pel seu pare, Jean Marie Joseph Ingres, un escultor mediocre que va detectar immediatment el talent innat per al dibuix i la pintura, en el seu fill, alimentant des d'aleshores, unes incipients aspiracions artístiques, que després van manifestar-se poderosament a través de la nuesa femenina, però també en diversos personatges històrics, com la idealitzada i mítica Joana d'Arc.


Dominique Ingres també havia estudiat música i, durant un temps, va ser el 2on violí de l'Orquestra del Capitoli de Tolosa, provocant, amb aquesta activitat, la coneguda expressió  "le violon d'Ingres" (el violí d'Ingres), que es fa servir per indicar un hobby, una afeccció o qualsevol passatemps que pugui tenir una persona paral.lelament a la seva vertadera professió. Le "Violon d'Ingres" és també el nom d'un restaurant de París i el d'una obra de Man Ray que, curiosament, vas poder veure fa un parell de dies en el meu blog. Degas i Picasso també es van inspirar en l'obra de Dominique Ingres, i jo també ho faria si tingués la capacitat improbable de millorar el model!


Ingres, ja gran, i instal.lat a París, va patir una malaltia que li va afectar els ulls, obligant-lo a envoltar-se de col.laboradors per poder acabar uns quadres que, aleshores més que mai, buscaven la màxima perfecció formal. La mort, als 87 anys, va posar la pinzellada final a obra vital tant perfecte, bella i sensual, com la que va crear Ingres al llarg de tota la seva vida. Espero que descansi, como jo voldria també, en el meravellós cel que va saber crear amb els seus pinzells!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada