Cercar en aquest blog

dilluns, 26 de setembre del 2011

Winsor McCay

Em plau recorar-te avui la figura de Winsor McCay, perquè aquest reconegut historietista nord-americà, un dels més importants de la història del còmic de tots els temps, i autor de la famosa i clàssica tira còmica "Little Nemo in Slumberland", va néixer un 26 de setembre de 1867, 69, o 71, a Spring Lake, Michigan (tot i que es diu també que, de fet, va néixer al Canadà), i va morir el 26 de juliol de 1934 a Nova York, deixant un important rastre dibuixat que ha arribat, amb força, als nostres dies, estimulant la nostra sensibilitat i la nostra imaginació més fantàstica.


En Winsor ja va sentir la passió per al dibuix des de molt aviat i, desfent-se de la pressió paterna que pretenia que es dediqués als negocis, va començar a fer caricatures en una mena de parc d'atraccions de Detroit, col.laborant, a partir d'aleshores, en diverses publicacions com a il.lustrador.

El primer èxit important el va aconseguir l'any 1904 quan la seva tira còmica "Little Sammy Sneeze" va començar a publicar-se amb les seves curioses històries a l'entorn de les petites catàstrofes que provocaven els esternuts del petit Sammy. Després vindria un altre dels seus treballs més destacats "Dream of a Rarebit Fiend" que explicava els malsons d'un impenitent afeccionat a les fondues de formatge, amb profusió dels elements onírics que serien ja habituals en les seves creacions posteriors.

El seu gran èxit va ser, sens dubte, "Little Nemo in Slumberland", tira còmica que va aparèixer l'any 1905 en l'edició dominical del New York Herald, per convertir-se en una obra clàssica del còmic de tots els temps, tant pel caràcter oníric i fantàstic dels somnis que tenia, pàgina a pàgina, el petit Nemo (Ningú, en llatí), com per la manera gràfica d'explicar-los, amb influències formals de l'Art Nouveau, i bona dosi d'imaginació en tots els seus ben acolorits ornaments florals i animals, i en la construcció arquitectònica dels espais del somni diari que els contenia, connectant conceptualment amb el surrealisme posterior i amb la literatura de l'absurd.

Winsor McCay va ser també un dels pioners del cinema d'animació, amb pel.lícules com "Gertie el dinosaure" que van influïr poderosament en d'altres creadors del gènere, com el gran Walt Disney.

Sigues avui, per un moment, com el petit Nemo, i imagina, com ningú, els mateixos somnis que va dibuixar per a ell, el seu creador, Winsor MacCay.

http://es.wikipedia.org/wiki/Winsor_McCay

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada