Cercar en aquest blog

diumenge, 6 de novembre del 2011

Dumitru Rusu

No és habitual trobar, en general o navegant per internet, algun pintor romanès, i per això, avui que n'he trobat un amb llarga trajectòria vital i obra interessant, no puc fer menys que dedicar-li el meu blog, entre altres coses perquè va néixer un 6 de novembre, com a avui, tot i que de 1938.



Es tracta del pintor Dumitru Rusu, l'artista que ha aconseguit captar, amb gran  emoció i bona tècnica, i millor que cap altre, la bellesa, física i espiritual, de Bucovina,  la regió històrica de Romania, a les terres del nord de Moldàvia, on resideix,  i on ha trobat la font primera de la seva inspiració, gràcies a la riquesa de la seva diversitat étnica, al folklore camperol i al seu esplendor natural.


Ja de petit, en Dumitru, va saber vibrar de manera gairebé natural, per l'encant de Bucovina, tant per la gràcia particular dels seus paisatges, com per la força de la tradició que animava la regió, per la vida rural que la identificava, i per les esglèsies i els monestirs que li donaven la seva corresponent dimensió espiritual, i que l'artista ha sabut convertir en elements inconfusibles de la seva pintura.


La seva última sèrie, anomenada "El temps i una temporada a Bucovina", reflecteix justament, per mitjà de l'oli i l'aquarel.la, la realitat canviant de la regió en cadascuna de les quatre estacions.


La crítica ha dit que Dumitru Rusu és un artista que pinta amb l'ànima la bellesa i la riquesa espiritual de Bucovina, a través dels seus paisatges, de la seva gent, dels seus monuments històrics, de la seva arquitectura popular i dels seus costums, amb tècnica diversa que va de la pintura a l'oli a l'aquarel.la, tot passant per l'obra gràfica, les icones ortodoxes en fusta i vidre, i els estampats en metall.


Des de la grisor humida del Maresme, d'aquest diumenge de tardor, contemplo ara, com una celebració de vida, la diversitat cromàtica de Bucovina, gràcies a l'obra plàstica del pintor romanès Dumitru Rusu, que poso ara a la teva disposició.


http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Rusu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada