Cercar en aquest blog

diumenge, 27 de novembre del 2011

Ivan Generalic

Ivan Generalic va ser un dels grans representants de l'art naïf croat de la segona meitat del segle XX, i el fundador de l'escola Hlebina ( la seva població nadiua), marcada també per aquesta factura plàstica de caràcter ingenu, al costat d'una sensibilitat especial que la fa particularment atractiva.


Ja de petit l'Ivan, tot i la precarietat econòmica de la vida camperola que li va correspondre a Hlebine, va sentir la passió per al dibuix i, mentre els seus amics jugaven, ell ja s'entretenia fent dibuixos a la sorra amb una branqueta, activitat que, d'una manera o altra, ja no abandonaria mai més, fins a la seva mort, aprofitant tota la bellesa ingénua de les feines del camp i de la pròpia realitat del paisatge que l'envoltava, com a font d'inspiració natural per a les seves obres posteriors.


Tot i la seva identificació natural amb la terra croata de naixement, Ivan Generalic, va moure's pel món, establint-se durant un parell d'anys a París, per captar una atmosfera creativa que, tot i els seus encants, no el va allunyar de la seva línia pictòrica ingènua, connectada sempre amb la senzillesa de la vida rural, amb les persones, els animals, les activitats i l'entorn natural que sempre l'han identificat.


La pintura d'Ivan Generalic era dolça, savia i encantadora com la mateixa realitat camperola croata que la va alimentar sempre, i el tó oníric, que també l'identificava, s'accentuava perqué l'Ivan pintava sobre vidre i no sobre tela o paper.


Ivan Generalic, nascut el 21 de desembre de 1914 i mort el 27 de novembre de 1992, va ser, com ell mateix deia, un general d'un excèrcit de seguidors que van aconseguir donar gran projecció a l'art naïf croat, amb paper important arreu i gran reconeixement internacional.


Ivan Generalic era incapaç de definir la pintura, però sense ella, com tants altres artistes, senzillament no hauria pogut viure.

http://otrasvocesdelver.tumblr.com/post/5836437104/ivan-generalic-1914-1992

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada