Cercar en aquest blog

dijous, 10 de novembre del 2011

William Hogarth

Precursor dels còmics contemporanis, William Hogarth ( Londres, 10 novembre, 1697-20 octubre, 1764) va trobar, en la línia satírica de crítica social i política de la seva època, el seu llenguatge pictòric més autèntic, personal i original, convertint-se així, en un dels pares de l'escola artística britànica, després de molts segles de predomini d'artistes extrangers, de recarregat i pompós estil rococó, en el país.

  
En William, fill d'un pobre mestre d'escola i autor de llibres de text, va ser aprenent de gravador, a la vegada que demostrava ja el seu talent com a dibuixant, captant les escenes que veia pels carrers i les fires londinenques, i reproduïnt amb molta gràcia, els aspectes dels vianants d'aquella època, que vivíen la vida, més o menys com ara, tot i que amb indumentàries diferents.


Com a gravador independent, treballant en escuts d'armes, factures de botigues i làmines per a llibreters, va actuar un temps en William, fins que va decidir fer el gran salt cap al món superior de la pintura, marcat aleshores per aquell gust rococó imposat pels artistes extrangers que definien l'estil estètic de la vida londinenca d'aleshores, satisfent l'egocèntrica sensibilitat de reis i nobles, amb solucions plástiques que Hogarth rebutjava, per falses i massa aparents.


Després de provar, malgrat tot, la pintura de temes mitològics, retrats pomposos i temes històrics de l'antiguitat, sense convicció ni resultats satisfactoris, William Hogarth, troba en el registre satíric, la seva millor fórmula creativa, ridiculitzant, amb les seves obres, la hipocresia de les classes altes, en una versió primària del que serien després les tires còmiques publicades en revistes i periòdics moderns, amb intencions similars.


Que la pirateria intel.lectual ja existia aleshores ho prova el fet que molts dels gravats que va fer Hogarth a partir de les seves pintures satíriques amb finalitats económiques, van ser copiats arreu, sense que ell n'òbtingués cap guany. Ironies que té la vida!


Sigui com sigui, William Hogarth, ha passat ja a la història com a l'excel.lent autor dels anomenats "Costums morals moderns", com aixi es titulava la seva punyent sèrie de pintures de despietada crítica dels costums socials i de la política del seu temps, que, curiosament, li va donar fama, èxit social i reconeixement, ja aleshores, i eternament.

http://es.wikipedia.org/wiki/William_Hogarth

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada