Cercar en aquest blog

dilluns, 12 de desembre del 2011

Edvard Munch

Edvard Munch (12 desembre 1853-23 gener 1944) va ser un gran pintor i gravador expressionista noruec, amb influència enrome sobre l'expressionisme alemany de principis del XX, per la força d'unes obres que van saber reflectir l'angoixa vital, segurament, com cap altre artista hagi aconseguit mai al llarg de tota la història de la humanitat.


Com Leonardo da Vinci, que havia estudiat l'anatomia humana i disseccionat cossos, Munch va voler disseccionar ànimes, per mostrar, a través de les seves pintures, l'amor i l'odi, el desig i l'angoixa, i les passions i les emocions que determinaven l'essència de l'existència de l'home modern, com a arquetip de la pròpia condició humana.


El seu quadre "El Crit", que mostra una figura andrògina en moment de profunda angoixa i desesperació existencial, a més de ser, possiblement, la millor obra de Munch, s'ha convertit en una icona cultural universal i eterna, amb la mateixa càrrega emocional que la "Gioconda" de Leonardo, tot i que expressant sentiments diferents, molt més lligats, de manera natural, a la nostra, preocupant i sovint buida, vida contemporània. 


Crido ara, com va fer Munch, en el seu temps i amb la mateixa visceralitat, per expressar, com ell, el desencís vital que m'acompanya sovint, veïent, com tu, tot el que veig, i vivint, com tu, tot el que visc.

http://es.wikipedia.org/wiki/Edvard_Munch



2 comentaris:

  1. Aquest tipus de pintura em posa la pell de gallina, però veure el crit no és només un reclam a l'existencialisme si no a tot el que té com a conseqüència la pròpia existencia penosa. Bon article.

    ResponElimina
  2. Gràcies.Tot i la pell de gallina, un crit, com el de Munch, sintetitza, en aquesta única imatge d'emoció intensa, tot el malestar que la vida genera, al costat de comptats moments lluminosos.

    ResponElimina