Cercar en aquest blog

diumenge, 8 de gener del 2012

Kurt Schwitters

Kurt Schwitters, un dels grans pintors dadaistes alemanys, deia que tot el que un artista escup és art, i així, escupint, escupint, va crear l'interessant univers plàstic que avui ocupa l'espai del meu blog, més que res perquè, al marge del seus valors estètics, en Kurt va morir, a Anglaterra, el 8 de gener de 1948, tot i que havia nascut a Hannover, el 20 de juny de 1887.



Exclòs del moviment Dadà Berlín, Schwitters va reaccionar fundant el seu propi Dadà Hannover, de caràcter apolític, fantàstic i d'essència constructivista, amb les bases estètiques que mostrava la revista Merz, nom que també identificava l'art que practicava, tot i que realment feia referència a un fragment de paper que tenia escrita la paraula alemanya Kommerz, de Kommerz Bank.


Va ser potser aquesta connexió nominal amb el món del comerç la causa que Schwitters afirmés, en una ocasió, que s'havia d'invertir els diners en Dadà, perquè Dadà era l'única caixa d'estalvis que donava interessos eternament.



Tot i que Kurt Schwitters va començar pintant segons les directrius de l'expressionisme, a partir de 1919, va començar a a introduir el collage a la seva obra, fins a convertir-lo en la seva tècnica preferida, basada en la incorporació sobre la superficie de la tela d'objectes diversos com ara bitllets de tren o autobús, fotografies i retalls de paper.



Schwitters és també l'autor de moltes escultures fetes amb material de rebuig, en una línia de treball que troba la seva expressió més sublim en el seus Merzbau o aglomeracions gegantines d'objectes inútils, que l'artista va presentar, primer a Alemanya, després a Noruega i, finalment, a Anglaterra, on la mort va posar fí a la vida d'aquest artista que deia, entre altres coses, que era artista i clavava els seus quadres.  



Avui, temps després de la seva mort, Kurt Schwitters també ha clavat els seus quadres i part de la seva vida en el meu blog, escupint, com a artista, tota la seva creativitat en aquest espai de pulcra virtualitat.

http://es.wikipedia.org/wiki/Kurt_Schwitters


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada