Cercar en aquest blog

dilluns, 14 de maig del 2012

Anís del Mono

Tot i que la fàbrica d'Anís del Mono de Badalona va ser fundada l'any 1870 pels germans Bosch i Grau, no va ser fins a l 'any 1902 que la seva famosa ampolla adiamantada va ser enregistrada com a original i, amb el temps, inconfusible, disseny industrial de beguda espirituosa tan estimada arreu del món.





 








De manera que avui és de justicia cultural dedicar com a mínim aquest blog, i, com a màxim, un parell de copetes d'aquest Anís del Mono, conegut popularment com "El chulo de Badalona", per celebrar el 110è aniversari d'una ampolla que té el seu orígen en un flascó de perfum que Vicenç Bosch, un dels fundadors de la companyia, va comprar a la seva dona, en un viatge a París.


 

Tant significativa és l'original ampolla que conté el preuat anís simiesc, com l'etiqueta que l'identifica, amb la imatge d'un mono de rostre humanitzat d'acord amb els perfils físics de Darwin i el famós lema "Es el mejor. La Ciencia lo dijo y yo no miento".






Sense ànim de mentir i amb respecte absolut per a la ciència informativa, puc dir-te també que hi ha diverses justificacions per aquesta imatge del logotip i per a la possibilitat que sigui, realment Darwin, el model del seu rostre. La primera explica que la família Bosch, que tenia propietats i negocis a Amèrica, va rebre, en un dels vaixells comercials, un mono com a obsequi, que, amb el temps, es va convertir en mascota de la família i en atractiu popular, fins al punt de donar nom i imatge a l'anís.




 











Dues teories expliquen també perquè Darwin va ser caricaturitzat en el logo de l'anís badaloni, en la seva dimensió més simiesca. Una, a favor del científic, com a homenatge a les seves teories evolucionistes de l'espècie humana, entenent que la família Bosch les compartia, tot aprofitant a l'hora, el caràcter innovador que també distingia el seu anís i el disseny de la seva ampolla. I l'altre, en contra justament d'aquestes teories, ridiculitzant, Darwin, en la seva forma més vulgar de mono.




 


Sigui com sigui, el temps ha anat passant, des del orígen, tant de la vida com de l'anís badaloní, i l'Anis del Mono, continua projectant, arreu del món, els seus encants i la seva inconfusible imatge, produït artesanalment i envasat, com sempre, en aquesta adiamantada ampolla que s'utilitza, habitualment, com a instrument musical d'acompanyament de les nadales, en un moment de l'any que és seu, per excel.lència.










Abans del nou Nadal, el 17 de juny, serà col.locada, prop de la fàbrica badalonina, una escultura en bronze de Susana Ruíz, reproduïnt la imatge del logo, que permetrà fer-se fotografies al costat del mític mono amb rostre darwinià, a la vegada que projectarà, en tres dimensions, i com a bon reclam publicitari, el nom del "Chulo de Badalona".

http://es.wikipedia.org/wiki/An%C3%ADs_del_Mono



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada