Cercar en aquest blog

dimecres, 30 de maig del 2012

Carl Fabergé

Avui fa exactament 166 anys del naixement del gran joier i orfebre rus, Carl Fabergé (30 maig, 1846-24 setembre, 1920), l'home que ha passat a la història com a creador, entre 1885 i 1917, dels 69 ous de Pasqua més fantàstics que s'hagin vist mai, 61 dels quals encara els conserven els seus privilegiats propietaris.



Peter Carl Fabergé va passar a ser el responsable de l'empresa familiar de joieria a Sant Peterburg, l'any 1870, treballant des d'aleshores, amb excel.lent reputació de bon dissenyador, amb pedres precioses, semiprecioses i d'altres metalls, per produir bells objectes d'art, marcats per estils tan diversos, com ara, el rus antic, el grec, el renaixentista, el barroc, l'Art Nouveau, el naturalista o el de caràcter caricaturesc.



Les seves obres van merèixer la medalla d'or de l'exposició Panrussa de Moscou, l'any 1882, rebent, també, el nomenament d'orfebre i joier de la cort Imperial Russa, i de moltes altres monarquies europees, creant, per a totes elles, refinats ous de Pasqua d'or i esmalt, animals en miniatura, calzes, bomboneres i multitut d'altres objectes de caràcter decoratiu.



Va ser el tsar Alexandre III, qui, per a la Pasqua de l'any 1883, li va encarregar un ou, per obsequiar la seva dona, la tsarina Maria, i, Fabergé, responent a tan delicada proposta, va crear un ou amb closca de platí que en contenia un altre més petit d'or que, quan s'obria, mostrava una gallina en miniatura, també d'or, que portava sobre el cap una rèplica de la corona imperial russa. No cal dir que l'ou va entusiasmar l'emperadriu, fins al punt que el tsar, satisfet també per la bona acollida del regal, va ordenar a Fabergé que, a partir d'aleshores, fes un ou diferent per a les successives pasqües.


11 en va fer per satisfer els desitjos d'Alexandre III i la vanitat de la tsarina, i uns quants més per al seu successor, Nicolàs II, que també els volia per regalar-los, tant a la seva esposa, com a la seva mare, encantat també per la bellesa d'aquells objectes que sempre contenien la rèplica, en miniatura, d'algun dels objectes dels tsars.


No cal dir que la Revolució Russa va acabar amb la firma i amb la producció d'ous tan famosos que, des de la Segona Guerra Mundial han anat apareixent, com a preuats objectes, en subhastes internacionals, com el Winter Egg, que , l'any 1994, va ser venut per 5.600.000 dòlars, o aquell altre, pertanyent a la poderosa família Rothschild, que també va ser venut en subhasta, per 18 milions de dòlars.



Bé es pot dir, tot i la dràstica desaparició de la seva firma, que Carl Fabergé va ser l'autèntic creador de la gallina dels ous d'or, fent, circumstancialment, que el conte fos una autèntica realitat. De manera que: conte contat, conte acabat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada