Cercar en aquest blog

dijous, 17 de maig del 2012

Dia Internacional dels Museus

 


En el decurs de la XII Assemblea del Consell Internacional dels Museus (ICOM), celebrada a Moscou l'any 1977, es va decidir que el 18 de maig, fos, a partir d'aleshores, el Dia Internacional dels Museus, per la necessitat de retallar, al menys per un dia, la distància entre els museus i la societat, d'acord amb el lema: "Els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament".


De manera que demà, 18 de maig de 2012, se celebra una nova diada de festa museística, commemorant, a la vegada, el 35è aniversari del seu orígen, motiu pel qual, ultra les activitats habituals que nodreixen tan significatiu dia, s'ha organitzat el concurs de fotografia "El meu museu i jo", patrocinat directament per l'ICOM.







Ja fa temps que els museus d'arreu del món han intentar evitar la seva desertització, similar a la de tants espais naturals de sequera extrema, amb estímuls complementaris, com ara tallers per a infants, visites teatralitzades, concerts, o àpats de disseny contemporani, que, en el seu dia internacional, s'accentuen i concentren, per animar la població a gaudir dels seus espais i a contemplar, en la mesura que la festa ho permeti, els seus fons patrimonials, pensant, sobretot, que visitar museus, com a mínim, una vegada a l'any, no ha de fer mal a ningú, més encara si s'obren al públic de manera gratuïta i d'acord, aquest any, amb l'atractiu lema: "Museus en un món canviant. Nous reptes, noves inspiracions".


Inspirat va estar també aquell qui va pensar, ara fa 8 anys, que no hi ha bon Dia Internacional dels Museus sense la Nit corresponent, en una festa que compartirem, una vegada més, amb tot Europa, la Nit dels Museus del dissabte 19 de maig, amb propostes similars a les diurnes, però amb l'encant afegit de la, sempre suggernt, nocturnitat.













T'aconsello, si et plau la proposta, que t'informis tranquil.lament, perquè l'oferta és tan amplia i variada, que et podries perdre si no planifiques bé la sortida i tries, amb intel.ligència i sensibilitat, la teva opció, d'acord, naturalment, amb la teva situació familiar, decisiva per a escollir amb seny.













M'agraden els museus, mausoleus patrimonials, però prefereixo la cultura viva, a nivell de carrer i en els seus espais naturals, tot i que entenc que, per protegir-la com cal, s'ha de conservar tancada en els freds espais corresponents, com ocellets a les seves gàbies, encara que, per posar un exemple, preferiria veure les pintures romàniques en les ermites que originalment les contenien, que en les, climatitzades sales que, entre altres coses, refreden l'emoció i em distancien de la vida.




Posats a visitar museus, prefereixo fer-ho un dia de cada dia, en solitud, o amb alguna persona estimada, com a màxim, gaudint, justament del silenci, gairebé sacre, que em regalen, similar al que trobo també perdut a la muntanya o en les esglèsies que visito sempre que puc, pel plaer estètic que em provoquen i per l'experiència de reflexió espiritual, que no religiosa, que em faciliten.



S'ha d'entendre que he passat tota una llarga vida professional, com a comunicador cultural, a ràdio i televisió, visitant, sempre gratuïtament, naturalment, museus i sales d'exposició de tota mena, de la mateixa manera que, durant molts anys, he llegit llibres com un animal, he assistit a espectacles de tots colors i he viscut, sempre per feina, tot i que amb satisfacció, allò que tu vius pel pur plaer de viure-ho. 


 



Espero, doncs, que no tinguis en compte les meves paraules, per aprofitar, al màxim, tot el que et pugui oferir el Dia Internacional dels Museus i la seva Nit corresponent.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada