Cercar en aquest blog

dilluns, 10 de desembre del 2012

Animals

 













Amant dels animals en llibertat o de la seva representació plàstica en qualsevol dels suports materials, gràcies a qualsevol de les seves múltiples tècniques i d'acord amb les diverssíssimes sensibilitats artístiques, deixo que tot els animals de l'Arca de Noè corrin lliurement per aquest blog, tot celebrant el dia dels seus drets, avui, 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets dels Animals, considerats com a subjectes de dret, independenment de l'espècie, amb els mateixos privilègis de vida que, suposadament, tenen els homes, arreu, tot i que, malauradament, no sempre es respecten, entre d'altres coses perquè, com bé saps, l'home és un llop per a l'home, tot i que el llop no en tingui cap culpa, i sigui, llop, amb tots els seus atributs, per designi natural i instint vital de supervivència.


Els animals, primer en estat salvatge, com els homes, i després domesticats, com la majoria dels homes, ens han acompanyat en el camí de la vida des de l'orígen, servint-nos d'aliment i protecció, ajudant-nos en la feina i en la guerra, divertint-nos en el circ, col.laborant en els avenços científics com a desprotegits conillets d'indies, acompanyant-nos, eternament fidels, en la nostra solitud, la nostra malaltia. o, fins i tot, la nostra mort, i, servint de models dels artistes que, des de la prehistòria i fins avui mateix, els han representat en mil situacions diverses i amb centenars d' intencions diferents, com les que avui animen graficament aquest blog tan animal.


El meu bestiari particular s'obre avui, per començar, al que ha creat, amb subtil manipulació digital, l'italià Francesco Sambo, en una sèrie de 9 híbrids home/animal que fusionen, en imatges de tenebrós surrealisme i malson d'infantesa, trets humans i animals, creant criatures fantàstiques que fan pensar en aberrants copulacions antinaturals per la sorprenent versemblança del resultat.




 
























L'australiana Anna-Wili Higfield ha convertit el seu coneixement del treball escènic en base natural d'un exercici personalíssim de creació escultòrica que reprodueïx imatges d'animals retallades en paper i enganxades després, sense seguir cap esquema dibuixat previ, o dibuixades també amb fil de coure, amb instint animal, per aconseguir captar la seva essència en composicions de grans proporcions.















El canadenc Makull Lasserre és l'autor de la sèrie "Outliers" (Rastres) que conté particulars dissenys de sabates, sabatilles o botes, de soles modificades perquè deixin, quan trepitges neu o aigua, curiosos rastres de diversos animals, que causen perplexitat quan es descobreixen en àmbits urbans, de la mateixa manera que impacta l'empremta del peu nu que també ha incorporat en un dels seus dissenys.


El canadenc MartinWittfooth ubica els seus animals, maltractats, ferits o morts, en espais  de desolació creats per l'home, per presentar-los com a víctimes d'una situació injusta, a l'hora que reflexiona sobre la curiosa necessitat que sentim d'honorar o adorar els èssers vius, animals o persones, especialment quan representen algun tipus de patiment, sense el qual la passió, en el sentit més dolorós del terme, seria impossible.
 









 












Tanco ara aquest bestiari plàstic, que podria haver tingut formes ben diferents, amb l'obra del coreà Yong Ho Ji, que aprofita el cautxú de les rodes de tractor, cotxe, moto o bicicleta, per als detalls, per donar forma a animals salvatges, que tot i la seva agressivitat natural i tot i la negror del material, mostren la seva mirada més tendra, la mateixa que hauriem de tenir també els homes, especialment avui que també celebrem el Dia Internacional dels nostres drets.



1 comentari:

  1. un bloc interessant! si t'interessa veure nous artistes i pel que veig els animals potser disfrutràs aquest altre bloc: http://ced85.wordpress.com/

    ResponElimina