Cercar en aquest blog

dimecres, 18 de setembre del 2013

Fortunato Depero



"Nosaltres, els futuristes, adorem les centrals elèctriques , les estacions ferroviaries, els hangars, els cuirassats, els transatlàntics gegantins, les fàbriques en diabòlica efervesència productiva, els multiplans voladors, i els luxosos trens projectil. A semblança d'aquesta meravella, reconstruirem l'univers. Motocicletes-vaques, Cavalls-bicicletes d'acer, Sols artificials, Arbres de colors de formigó i de metall; Flora mecànica sorpresa - Núvols publicitaris domats per registres precisos - Tempestes teatrals en l'espai"


Aquestes paraules de Fortunato Depero sintetitzen, gairebé graficament, els ideals del moviment futurista, del qual ell en va ser un dels principals representants, en el context cultural de la Itàlia del primer terç del segle XX, des que va abraçar els seus principis fonamentals, l'any 1915, fins al final de la seva vida, l'any 1960.


"Depero i la reconstrucció futurista de l'univers" és el títol de l'exposició que presenta La Pedrera de Barcelona, fins al 12 de gener de 2014, com a primera mostra, a l'Estat Espanyol, de l'obra, desconeguda per a molts, d'aquest significatiu artista futurista de pràctica creativa multidisciplinària, com a pintor, escultor, escenògraf, arquitecte, escriptor i dissenyador gràfic, d'actitut intel.lectual especialment sincera i intensa.



 Autor, conjuntament amb Giacomo Balla, del manifest "Ricostruzione Futurista dell'Universo" (1915), Fortunato Depero va ser un genuí representant de l'artista-artesà, amb la voluntat, en el seu cas, d'aplicar les solucions del futurisme a tots els àmbits de la vida quotidiana, per assolir, finalment, aquella reconstrucció de l'univers que pretenia el moviment com a objectiu primordial.

L'exposició de La Pedrera ofereix una mirada nova sobre el treball creatiu de Depero i el seu contetx cultural, a través de 135 obres (71 de Depero i  64 d'altres autors representaius del moment), i més de 41 documents i 50 fotografies, que et permeten visualitzar aquesta frenètica activitat creativa que pretenia la transformació radical del món, quan el món iniciava ja, de fet, la gran transformació, sota el concepte de la velocitat, que ha fet possible l'existència del nostre univers actual.


"Depero i la reconstrucció futurista de l'univers" mostra 20 anys de l'activitat de Fortunato Depero, entre 1909 i 1930, des de la fundació del moviment futurista, fins al retorn de Depero a Itàlia, després de viure dos anys a Nova York, la metròpli futurista per excel.lència.


Si Depero aixequès ara el cap, embogiria amb l'AVE, tot i que no sé si seria capaç d'entendre el ritme frenètic d'un present que, en el passat, ni els futuristes no haurien pogut imaginar-se mai, tot i haver-lo adorat tant fervorosament com a nova divinitat de la modernitat.


http://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/ca/home




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada