Cercar en aquest blog

dimarts, 7 d’abril del 2015

El taller expandit de Joaquín Ureña

















  • Recullo la informació que acabo de rebre en relació a l'exposició "Joaquín Ureña. El taller expandit" que s'inaugura demà, dimecres, 8 d'abril al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida.
  • Joaquín Ureña. El taller expandit
    Del 8 d’abril al 14 de juny de 2015
    Sala d’exposicions temporals (Av. Blondel, 40)
  • Museu d’Art Jaume Morera
    Comissariat: Jesús Navarro

    El taller expandit constitueix el darrer treball de Joaquín Ureña, una proposta en la qual l’artista torna a incidir no només en la renovació de la tècnica i el format de l’aquarel·la que l’ha singularitzat, sinó també en els seus temes predilectes dels darrers temps, que, com que són articulats dialècticament, han acabat cristal·litzant en una nova síntesi creativa.

    En un exercici d’introspecció i, alhora, d’exposició, porta a l’extrem la presentació del seu taller a partir de set peces de gran format que en recorren els 360 graus del perímetre: un taller ple d’objectes, de llibres, d’ampolles i revistes, d’apunts i eines, disposats en un acurat desordre, perfectament identificables, per ajudar a fer una descripció minuciosa del seu univers de treball. Llums de procedència diversa eixamplen els matisos d’intimitat revelats, que es confonen amb els reflexos dels vidres a través dels quals s’unifica l’interior amb l’exterior. Al seu costat, Ureña recupera també el dibuix com a eina d’exploració del seu entorn. El pintor, que sempre s’ha debatut entre el “dins” i el “fora”, porta a l’extrem aquesta relació dialèctica de contraris que s’alimenten mútuament en dur l’altre taller que ha estat el carrer a la perifèria de la seva ciutat. Un centenar de dibuixos descriuen una perifèria mancada de llocs comuns, d’indrets “pintorescos”, d’espais transitats, als quals ens tenia acostumats. 



    Tinta negra sobre paper blanc. Principi i final per a una obra que s’expandeix des de la intimitat acolorida del seu estudi fins a la descoberta externa d’espais oberts suggerits per la immediatesa de l’apunt.


    Joaquín Ureña: Records, 2015
      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada