Cercar en aquest blog

dilluns, 22 de juny del 2015

Espai d'Art Sean Scully

dibuixos claudi
Dimarts 30 de juny, a les 10.30h, tindrà lloc la presentació als mitjans de comunicació del nou Monestir de Santa Cecília de Montserrat, que s’ha convertit en l’Espai d’Art Sean Scully, i del nou Institut Art i Espiritualitat de Santa Cecília de Montserrat.


L'art abstracte de Sean Scully s'exposarà al monestir d'estil romànic de Santa Cecília de Montserrat, a Marganell. L'edifici obrirà les portes al públic el proper 30 de juny, data que coincideix amb l'aniversari de l'artista, americà establert a Barcelona des de fa anys. Les obres de rehabilitació del monestir ja han acabat i han costat 800.000 euros, import assumit per la Diputació de Barcelona.


Les instal·lacions del conjunt arquitectònic s'han adaptat perquè el centre pugui funcionar com un espai d'art permanent de les obres del pintor abstracte Sean Scully. Les sales de l'edifici exposaran més d'una desena d'obres de l'artista, i seran compatibles amb l'activitat religiosa de l'Abadia. A part d'aquest espai, també s'ha adequat la planta baixa de la rectoria, la sala dels passos perduts, el pati interior, el paviment i el sistema de climatització, a més dels espais exteriors.



Segons l'arquitecte del projecte, Xavier Guitart, l'exposició artística d'Scully és un "valor afegit" per al turisme que s'acosti a la zona. L'artista hi exposarà la sèrie 'Holly', i també pintarà uns murals cilíndrics per als absis romànics, amb la voluntat que esdevinguin retaules del segle XXI. En total, hi haurà tres obres de gran format i una desena de treballs més petits, com murals o vitralls. El 2010 el pintor va donar 'La Muntanya d'Oisin', una de les seves obres, al Museu de l'Abadia. 


L'any 2005, Sean Scully va visitar l'Abadia de Montserrat i, a l'entrar dins l'església romànica de Santa Cecília, emocionat, va decidir iniciar el projecte d'intervenció pictòrica a l'interior del temple, en harmonia amb la pau i l'espiritualitat que desprèn el lloc.


Santa Cecília no serà una rèplica de la Rothko Chapel. L’abadia benedictina de Montserrat, a la qual pertany la propietat, continua vetllant pel caràcter monàstic d’aquesta església. Amb tot, l’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully, annex al Museu de Montserrat i lligat també a l’abadia benedictina, promou en aquest recinte de Santa Cecília de Montserrat activitats no expressament cristianes ni confessionals, sinó simplement espirituals obertes a creients i no creients, cristians i no cristians. És impressionant, profètic i premonitori que l’acta fundacional de Santa Cecília de Montserrat, datada el 25 de maig del 945 comenci amb aquestes solemnes paraules: Reuerentia diuini cultus multiplex in multis impletur (“La reverència del culte diví es pot acomplir de moltes maneres”).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada