Cercar en aquest blog

diumenge, 21 de juny del 2015

Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans

 







Acabo de rebre un correu amb aquesta proposta de declaració de Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans, i la publico per si et plau adherir-t´hi!


Declarem Sant Joan (24 de juny) Festa Nacional dels Països Catalans


 ESPAI MATA DE JONC  impulsem aquesta iniciativa  dirigida als nous Consistoris recent constituïts, grups municipals, regidors i regidores d'arreu dels Països Catalans per tal que declarin la Festa de Sant Joan, el 24 de juny, com a Festa Nacional dels Països Catalans.
Una iniciativa simbòlica però que hauria d’ empènyer a aprofundir  les relacions, els vincles i les polítiques comunes del món local arreu dels Països Catalans i a la vertebració nacional de la nació completa. Ajudeu-nos a difondre la iniciativa entre els vostres contactes, i arreu on pugueu impulseu la presentació de la Moció.
DEMANEM A LES ENTITATS I COL·LECTIUS LA VOSTRA ADHESIÓ A AQUESTA DECLARACIÓ EN SUPORT A LA MOCIÓ
L'ENLLAÇ AL FORMULARI PER SIGNAR ÉS
aquest



DECLARACIÓ PÚBLICA EN SUPORT A DECLARAR LA FESTA DE SANT JOAN FESTA NACIONAL DELS PAÏSOS CATALANS


 Un cop transcorregut el 24M ens trobem amb un mapa polític local a Catalunya d’ àmplies majories sobiranistes i arreu dels Països Catalans hi ha un nombre significatiu de regidors i regidores sensibles al foment dels vincles culturals, socials, històrics i econòmics entre els nostres territoris. Favorables a estendre-hi relacions de tota mena.


 – Coincidint amb la propera celebració de la Festa de Sant Joan, creiem arribat el moment de fer una passa efectiva endavant amb la voluntat d’estrènyer els llaços comuns, començant pel món local dels nostres pobles, viles i ciutats. Presentant arreu on sigui possible mocions favorables a declarar el 24 de juny com a Festa Nacional dels Països Catalans. Una moció carregada de simbolisme, però que pot empènyer a impulsar nous projectes i noves iniciatives i, sobretot, una activa política de relacions i agermanaments poble a poble, vila a vila arreu dels nostres territoris.



– Fa anys que Òmnium Cultural ha impulsat mocions semblants aconseguint l’adhesió favorable de declarar Festa Nacional dels Països Catalans el 24 de juny de més de 250 Ajuntaments, el que suposa un punt de sortida significatiu. Ara, es tractaria de reafirmar-se en aquesta declaració, estendre-la al màxim nombre de municipis i demanar als governs dels respectius territoris de parla catalana (Generalitat de Catalunya, Generalitat valenciana, Govern Balear, Govern de la Junta d’Aragó, Govern d’Andorra i Consell Departament de Pirineus Orientals “Catalunya Nord”) que prenguin en consideració la iniciativa.


 – El 24 de juny ha vingut a representar el símbol de la nostra unitat. És l’única festa que se celebra conjuntament arreu del País Valencià, Catalunya, Catalunya del Nord, Illes Balears, Andorra i Franja: festes de Perpinyà, fogueres d’Alacant, Flama del Canigó, salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, revetlles populars a Catalunya i el País Valencià. Una festa lligada al foc, que simbolitza la sega dels camps i la celebració del solstici d’estiu, elements que identifiquen plenament el caràcter mediterrani dels nostres pobles.


La Festa de Sant Joan amb l’encesa de la Flama del Canigó, impulsada per Òmnium Cultural, ha mantingut fins a dia d’avui viva la tradició que escampa el foc de la llengua des del Nord per les fogueres de tots els pobles i viles. Refermant, any rere any, la nostra voluntat de viure plenament en català arreu dels Països Catalans, dignificant la nostra llengua, que és un dels tresors més preuats que compartim.


Per tot això, fa temps que es considera aquesta diada com a Festa Nacional del conjunt dels Països Catalans, independentment dels reconeixements oficials i institucionals.



– Per tot plegat, Espai Mata de Jonc impulsem aquesta DECLARACIÓ PÚBLICA i ens dirigim a tots els regidors i regidores, batlles i batllesses, a totes les corporacions municipals dels Països Catalans, perquè assumeixin la proposta i defensin la Moció que presentem davant els Plens municipals, com una de les primeres actuacions de la legislatura que tot just ha començat.
Països Catalans, Juny 2015.






https://www.espaimatadejonc.cat/
http://www.24junyfestanacional.wordpress.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada