Cercar en aquest blog

dimarts, 19 d’abril del 2011

Eva Gonzalès, pintora impressionista

Quan vaig estudiar Història de l'Art no recordo que ningú em descobrís mai l'existència d'una pintora com Eva Gonzalès, ni la de moltes altres dones que han contribuït, amb la seva sensibilitat i els seus pinzells, a donar vida a aquesta història artística universal feta, habitualment i per raons obvies, pels homes.


Sigui com sigui em plau avui, rastrejant una vegada més el passat, parlar-te d'Eva Gonzalès, pintora impressionista formada com a model i alumne en el taller d'Édouard Manet, amb una primera etapa marcada per l'emprempta natural del seu mestre Manet (que li va fer diversos retrats) i per la d'altres grans noms de l'impressionisme, i un segon moment de factura més personal amb obres al pastel i tonalitats més suaus i clares.



L'Eva, nascuda a parís el 19 d'abril de 1849, era filla de l'escriptor espanyol nacionalitzat francès, Emmanuel Gonzalès, i ja va demostrar interès per la pintura a partir dels 16 anys, quan va començar a estudiar les seves tècniques en el camí de l'impressionisme que aleshores s'imposava. Tot i que mai va no exposar amb els impressionistes, l'Eva sentia que pertanyia naturalment al grup, per la seva manera d'entendre la pintura i pel resultat final de les seves composicions.


L'any 1879, l'Eva es va casar amb el pintor i gravador Henri Guérard, i va morir prematurament l'any 1883, als 34 anys, per una embòlia produïda després d'infantar el seu fill Jean Raymond Guérard, casualment sis dies després de la mort del seu mestre Manet, per a la tomba del qual estava preparant, justament, una corona. Curiosos sincronismes que, també podem dir que es van produir quan l'Henri, després de la mort de la seva esposa Eva, es va casar amb la seva germana, Jeanne Gonzalès. De manera que bé podem dir que, tot va quedar a casa....com ara queda en el meu blog el rastre del pas d'Eva Gonzalès per la vida gràcies a les nítides i suaus empremtes de la seva pintura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada