Cercar en aquest blog

dimecres, 13 d’abril del 2011

Recordant James Ensor

El dia 13 d'abril de 1860 naixia a Ostende el pintor belga James Ensor, un dels artistes que va participar més activament en els moviments d'avantguarda del segle XX, deixant la seva emprempta en l'expressionisme i el surrealisme posteriors.


Nascut en el si d'una família de la petita burgesia d'Ostende, en James, que era molt mal estudiant, va deixar l'escola primaria als 15 anys (va fer bé!) per començar a formar-se amb els pintors locals. Ja fet com a pintor, va formar part del grup "Els XX", constituït per 20 pintors, dibuixants i escultors belgues que, lluny de les normes establertes, treballaven amb llibertat i mostraven el resultat de les seves experimentacions plàstiques en una exposició anual (durant 10 anys) amb la participació d'altres artistes internacionals que coincidien amb els seus nous plantejaments.


Contrariament a altres artistes d'avantguarda, James Ensor va conèixer l'èxit en vida, i les seves obres van ser molt ben rebudes, especialment la titulada "Entrada de Crist a Brussel.les" de l'any 1888, que va ser aclamada unanimament. Tot i aquest esclat de popularitat sembla que tota l'obra que va produïr durant els últims 50 anys de la seva vida no tenia gaire interès, fins al punt que els crítics de l'època parlen d'ella com d'un llarg període de decadència.


Sigui com sigui James Ensor es considerat com el gran innovador de l'art decimonònic, amb infuència important sobre grans pintors com ara Klee o Nolde, i sobre els artistes expressionistes i surrealistes, amb els seus paisatges inspirats en el realisme i l'impressionisme i els seus grotescos retrats expressionistes basats en les máscares que la seva mare, mexicana, venia a la seva botiga.


James Ensor deixa una gran herència pictòrica feta amb gran varietat de materials i temes tan diversos com la natura morta, el retaule i els arlequins, que va servir perquè altres artistes fessin també el seu propi camí creatiu i perquè jo, ara i aquí, te'l recordi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada