Cercar en aquest blog

divendres, 20 de maig del 2011

Degustación de Titus Andronicus

La Fura dels Baus celebra el 25è anniversari del Mercat de les Flors representant, fins al 5 de juny, el seu últim espectacle "Degustación de Titus Andronicus" que recupera l'essència d'un llenguatge furero que lliga naturalment i visceral amb la idiosincràcia mateixa d'aquest equipament cultural que, durant el seu primer any de vida, al 1986, ja va comptar amb la primera actuació de La Fura amb el seu espectacle Suz o Suz.


"Degustación de Titus Andronicus", dirigit per Pep Gatell, endinsa la Fura dels Baus en un nou repte d'integració de noves experiències, incorporant la proposta gastronòmica dirigida per Andoni Luis Aduriz i Javier Bergara del Restaurant Mugaritz, que permet que la tragèdia es pugui assaborir, alhora que explica, una vegada més, la importància, cada vegada més evident, que té el menjar en la cultura actual, no només com a base de la nostra alimentació, sinó com a espai de creació contemporània amb la mateixa intensitat i valors que els que identifiquen els tradicionals móns de les arts plàstiques, del cinema, de la literatura, i de les arts escèniques en qualsevol de les seves manifestacions.


Tot i que l'espectacle està basat en l'obra de Shakespeare "La lamentable tragèdia de Titus Andronicus", la Fura aprofita la seva dimensió més sanguinaria farcida d'assassinats, violacions, amputacions, canibalisme i salvatjades per l'estil, per regenarar el seu propi llenguatge amb els ingredients que historicament li pertanyen, en un joc visual, musical i, ara també, gastronòmic, que envolta l'espectador fent-lo partícep directe del drama representat.



Tot i la gràcia de l'espectacle, encara recordo amb anyorança les trasbalsadores emocions que vaig sentir quan vaig viure, des de la més profunda visceralitat, aquell primer i ja llunyà  Suz o Suz de la Fura dels Baus, i que no he aconseguit reviure amb "Degustación de Titus Andronicus", entre altres coses per l'exces de text, per l'excés d'informació sanguinaria en la vida quotidiana, o potser per l'excés dels meus anys, perquè m'he fet gran i ja recordo amb plaer i anyorança qualsevol experiència anterior, sobretot quan es tracta de la primera.


Destaco el paper de creació frenètica dels dos cuiners implicats en el drama mentre condimenten allò que ha de ser menjat realment de manera puntual i espontània per tot el públic, i de manera més oficial, pels 28 espectadors que hagin guanyat el concurs de la pàgina web http://www.furatitus.com/, que participen activament en l'apoteòsic banquet final observats, amb certa enveja, per la resta de la gent.


Ave Titus Andronicus..els qui van a menjar et saluden!


http://www.furatitus.com/
http://www.lafura.com/entrada/index2.htm

1 comentari:

  1. Recordo molt bè a Fermì Reixach fent de TITUS, amb Lliure! The most lamentable tragedy of Titus Andronicus. 1977-8. Barcelona. Fabià Puigserver. Tan lejos, tan cerca.

    ResponElimina