Cercar en aquest blog

dijous, 19 de maig del 2011

El paral.lelisme de Ferdinand Hodler

El pintor suís Ferdinand Hodler va desenvolupar l'estil denominat "paral.lelisme" que es caracteritzava per l'agrupació de figures simetricament colocades en posicions que suggerien un ritual o una dansa.


Si el recordo avui és perquè Hodler, que havia nascut a Berna el 14 de març de 1853, va morir a Ginebra en un 19 de maig, com avui, però de 1918, com a conseqüencia de la tristesa que li va causar la mort per càncer, tres anys abans, de la seva amant, Valentine Godé-Darel, al costat de la qual va passar les últimes hores fent una notable sèrie de pintures que documentaven la seva desintegració.


Ferdinand Hodler va començar la seva carrera de pintor als 18 anys per convertir-se després, al llarg de la seva vida, en un dels més destacats pintors suïssos del segle XIX, gràcies als seus paisatges, les seves composicions figuratives i els seus retrats, tractats amb un vigorós i particular realisme que després rebria les influències del simbolisme i l'art nouveau, a partir de les quals va crear el seu personal "paral.lelisme".


La fase final de l'obra de Hodler tendeix a l'expressionisme amb figures molt acolorides i geomètriques, representant, en molts casos, activitats de la vida quotidiana, com el famós llenyataire que va acabar il.lustrant els dors del bitllet de 50 francs suïssos emès pel Banc Nacional de Suïssa.


L'any 1914, Ferdinand Hodler va condemnar les atrocitats alemanyes quan van fer servir artilleria a Reims, motiu pel qual els museus d'art alemanys van excloure la seva obra.


L'obra dels artistes és, habitualment revolucionaria i, sovint, també les seves idees, gràcies a les quals, com  en el cas de Hodler, la seva figura esdevé encara més autèntica i genial!

http://es.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Hodler

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada