Cercar en aquest blog

dimecres, 4 de maig del 2011

La força visceral de Keith Haring

El dia 4 de maig de 1958 naixia a Reading, Pensilvania, Keith Haring, el que després es convertiria en mític artista i activista social i en el gran paradigma de l'esperit de la generació Pop i de la cultura urbana del Nova York dels anys 80 del segle XX.



En Keith ja va demostrar les seves qualitats artístiques, quan ben petit dibuixava amb gràcia inspirat en els dibuixos animats que veia a la tele. L'any 1980 va començar a fer grafitis, dibuixant, amb retolador, imatges amb la mateixa inspiració televisiva, sobre anuncis en el metro de Nova York, i treballant després amb guix blanc sobre els panels negres dissenyats per a la publicitat en el mateix espai. Va ser arrestat diverses vegades per malmetre la propietat pública.


Keith Haring va saber combinar amb gràcia art, música i moda, creant la seva particular iconografia farcida d'elements sexuals, naus espaials, persones, gossos, bebès, piràmides, televisors, telèfons i referències a l'energia nuclear, tot expressant angoixa i inquietud moral sobre la vida que va conèixer i la que intuia cada vegada més tecnificada.


Va treballar amb encert sobre superficies tan diverses com ara paper, fibra de vidre, tela, acer esmaltat, samarretes i vasos, deixant sempre la seva particular emprempta amb connotacions de l'art esquimal, africà, maia, i dels aborígens, amb notes clares de caligràfia xinesa, en contextos plàstics finalment semi-abstractes, tot i la base primera de caràcter plenament figuratiu i simbolic.


L'any 1986 va pintar un tros del mur de Berlín i va obrir, paral.lelament, a Nova York, la botiga Pop Shop, per vendre els seus productes, i va crear, una mica més tard, la Fundació Keith Haring per lluitar contra els problemes socials.


Keith Haring moria de sida, a Nova York, el 16 de febrer de 1990. La seva obra preserva la seva memòria i encoratja els artistes contemporanis.

http://es.wikipedia.org/wiki/Keith_Haring

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada