Cercar en aquest blog

dimarts, 3 de maig del 2011

Marià Fortuny i Madrazo, el petit Leonardo

El gran Marià Fortuny i Madrazo va rebre el qualificatiu de "El petit Leonardo" perquè la seva obra creativa va ser tan diversa i tan excel.lent i innovadora com la del gran Leonardo da Vinci, tot i la diferència d'epoques i de llocs geogràfics, perquè en Marià havia nascut l'11 de maig de 1871 a Granada i va morir a Venècia el 3 de maig del 1949, lluny doncs del temps renaixentista de Da Vinci, però ben a prop de la seva praxis vital i dels seus raonaments intel.lectuals i artístics.

Marià Fortuny i Madrazo va destacar en àmbits tan diversos com ara la pintura, el gravat, la fotografia, el disseny tèxtil i de moda, i l'escenografia, convertint-se en el paradigma de l'estil modernista en la seva dimensió més eclèctica.


En el camp de la moda va demostrar el seu gust per a la indumentària de l'antiga Grecia creant, amb el seu estil personal, les llargues túniques (Delphos) de teles lleugeres amb plecs molt fins, que van causar estralls entre les dones de l'època, entre les quals hi destacaven estrelles de la dansa moderna com Isadora Duncan o Martha Graham.

Com a pintor va destacar pels seus temes venecians, els retrats femenins i els temes wagnerians. Com a escenògraf va inventar un sistema d'il.luminació per llum indirecta "Sistema Fortuny" i la "Cúpula Fortuny" que es van fer servir normalment en molts escenaris. Com a fotògraf ens ha deixat interessants negatius del món de la moda i de la ciutat de Venècia.

No vull deixar-me tampoc la seva bufanda "Knossos" de formes rectangulars amb dissenys geomètrics assimètrics, que va marcar també el gust estètic de l'època.

Una fera, vaja! Allò que un també voldria ser en algun moment de la seva vida...o tota! El meu record avui per al gran Marià Fortuny i Madrazo o "Petit Leonardo"!

http://es.wikipedia.org/wiki/Mariano_Fortuny_y_Madrazo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada