Cercar en aquest blog

diumenge, 22 de maig del 2011

Mary Cassat, una vida d'artista

La de Mary Cassat va ser una autèntica vida d'artista, dedicada plenament a la pràctica de la pintura tot i la oposició primera dels seus pares i les dificultats que va trobar després, per la seva condició de dona, d'existir en un món marcat, en el seu temps, per una sensibilitat masculina que encara ara vol matenir els seus antics privilegis, tot i els grans canvis que hem viscut en aquest àmbit concret de la malaurada i absurda lluita de gènere.


La Mary havia nascut  el 22 de maig de 1844 a Allegheny City (Pennsylvania-EEUU) en el si d'una família ben posicionada socialment i econòmica que valorava especialment la cultura del viatge, raó per la qual, la Mary va passar, al llarg de la seva infantesa, 5 anys a Europa, coneixent grans ciutats, com ara Londres, París i Berlín, mentre rebia classes de piano i de dibuix.


Als 15 anys, tot i l'oposició del pares, la Mary decidia dedicar-se a la pintura rebent les clases pertinents a Pennsylvania i viatajant després, cansada de l'actitut condescendent dels mestres i de la marxa lenta de l'aprenentatge, a París, acompanyada de la mare i d'una germana, per rebre classes en estudis privats i fer de copista al Louvre, ja que l'Escola de Belles Arts no admetia dones a les seves aules.


Malgrat tot, amb el temps, la seva obra va ser acceptada al Saló de París, i va exposar també diverses vegades amb els impressionistes, amb els quals tenia moltes afinitats estilístiques, tot i que després va trobar el seu propi llenguatge de tocs realistes i desig de transmetre situacions quotidianes de caràcter intimista, fent ja el seu propi camí desde París, a on s'hi havia traslladat, per viure-hi definitivanent, l'any 1874.


Un viatge a Egipte l'any 1910, la va omplir d'ncertesa en comprovar que mai no seria capaç de superar la força de l'art antic. L'any 1911 pateix diabetis, reumatisme, neuralgia i cataractes, i va abadonant progressivament la pintura, tot i que, ja mig cega, l'any 1915 contribueix amb 18 pintures a la causa 
 sufragista.


Mary Stevenson Cassat, que mai no es va casar perquè va voler dedicar tota la vida a la pintura amb tota la seva eneregia, va morir al Château de Beaufresne, prop de parís, el 14 de juny de 1926, anys després d'haver rebut la Legió d'Honor per la seva contribució a l'art. Avui et recordo amb plaer i admiració, Mary!


http://es.wikipedia.org/wiki/Mary_Cassatt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada