Cercar en aquest blog

dijous, 5 de maig del 2011

Mercedes Guardado recorda Wolf Vostell

Mercedes Guardado recorda Wolf Vostell, el gran artista hipanoalemany amb qui va conviure, com  a esposa, 40 anys, des de l'any 1958 quan es van conèixer a Guadalupe (Càceres) fins a la mort d'en Wolf, l'any 1998, a Berlín. I ho fa a través de les 608 pàgines, acompanyades de fotografies familiars i reproduccions de les seves obres, del llibre "Mi vida con Vostell. Un artista de vanguardia" que acaba de publicar La Fábrica Editorial a la seva col.lecció BlowUp Libros Únicos.



Wolf Vostell (Leverkusen, 1932-Berlín, 1998) va aconseguir fama internacional com a pioner del moviment Fluxus i de l'art conceptual, i pel caràcter inconformista i innovador de tota la seva producció plàstica centrada en el dé-collage, la pintura, els environaments, els happenings, la música, el vídeoart,  l'ús del formigó com a material de treball i inspiració, i la participació sempre necessària d'un públic que rebia tot aquest allau d'imatges amb sorpresa, interès i, algunes vegades, indignació i rebuig.


Des que Wolf Vostell va visitar Espanya i, sobretot, des que va conèixer Mercedes i es van casar, la seva relació amb el país va ser constant, fins al punt que cap als anys setanta es va crear el Museu Vostell Malpartida, a la població de Malpartida (Càceres), amb característiques avantguardistes que el van fer especialment diferent a qualsevol altre de l'Espanya d'aleshores i que fan que sigui, encara ara, un dels museus més visitats del país.


Vaig entrevistar Vostell a Catalunya Ràdio, amb motiu d'una de les seves exposicions a la galeria Sebastià Jané de Barcelona, i ja, aleshores, vaig destacar el curiós paral.lelisme que s'havia establert entre la ciutat de Berlín, a on Vostell i va viure i hi va morir, i la població de Malpartida, a on s'hi va crear el seu museu. Dues ciutats mal//partides, una pel mur de la vergonya històrica, i l'altra, pel seu nom i ves a saber per quina altra història!


Mercedes Guardado és ara la directora artística del Museu Vostell Malpartida i viu actualment entre aquesta població, Madrid i Berlín.

www.lafabricaeditorial.com
http://ca.wikipedia.org/wiki/Wolf_Vostell
http://www.museovostell.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada