Cercar en aquest blog

divendres, 24 de juny del 2011

El postcubisme de Rafael Zabaleta

Permet-em que avui recordi la trajectòria personal i artística del pintor Rafael Zabaleta, sabent que aquest important pintor espanyol, nascut a Quesada, Jaén, l'any 1907, va morir en un 24 de juny, com avui, però de l'any 1960, d'una hemorràgia cerebral, després d'haver superat un atac de cor.



Zabaleta va ser nomenat, l'any 1927, Delegat del Tresor Artístic Nacional i, acabada la Guerra Cívil, va ser denunciat i va passar un temps breu al camp de concentració de Higuera de Calatrava i a la presó de Jaén.



Potser és per aquesta dura expèriència que les seves obres primeres mostren trets expressionistes obscurs i dolorosos, molt a prop de la realitat de la vida del treball de l'Espanya rural d'aquell temps, per transformar-se posteriorment en un nou expressionisme més esclatant i, finalment, en un postcubisme influït per Picasso, a qui va conèxier durant un dels seus viatges a París, conjuntament amb d'altres reconeguts pintors espanyols de l'època.


L'any 1959 es va inaugurar el Museu Zabaleta a Quesada, la seva ciutat nadiua, on hi trobaràs les seves obres més interessants, per mitjà de les quals podràs entendre la seva sensibilitat, les claus de la seva pintura, i part de la realitat de l'Espanya que va conèixer al llarg de la seva curta vida.


http://es.wikipedia.org/wiki/Rafael_Zabaleta

2 comentaris:

  1. En Rafael era un bon amic del pare ... la visita al seu museu i a tota la comarca de Quesada/Cazorla val molt la pena .

    ResponElimina
  2. Em plau el teu comentari, entre altres coses perquè no conec ni el museu ni la comarca corresponent. Gràcies!

    ResponElimina