Cercar en aquest blog

divendres, 5 d’agost del 2011

Naum Gabo

El dia 5 de juliol de 1890 naixia (va morir l'any 1977), a Briansk, Naum Gabo, l'escultor nord-americà d'origen rus que lideraria, conjuntament amb altres artistes, el moviment constructivista del segle XX.


Naum Gabo va canviar el seu nom original Naum Pevsner, per evitar confusions amb el seu germà, Antoine Pevsner, que també era un artista de preocupacions formals i conceptuals similars a les seves, i amb qui va publicar el "Manifest Realista" que defensava la utilització de formes artístiques noves, centrades en l'espai i el temps, com a base natural de les solucions plàstiques propies del constructivisme, en algun cas associades també al moviment, per mitjà de les anomenades escultures cinètiques.

Curiosament Naum Gabo va arribar a l'escultura, partint de la medicina i de l'enginyeria, quan, sent estudiant a Munich, va començar a fer, de manera espontània, caps d'inspiració cubista amb làmines de metall, cartró i cel.luloide.

Aquests treballs primerencs li van permetre participar en la fundació del moviment constructivista a Moscou, en la defensa de la creació de formes escultòriques noves partint, justament, de materials industrials, com els que ell ja feia servir, en oposició als tradicionals, com ara la pedra i el bronze.

 

Sense Naum Gabo no s'entendrien moltes de les manifestacions de l'art actual que lluiten encara ara per demostrar que la qualitat d'una obra d'art no depen de la noblesa del material, sinó de la força de la seva essència, de l'encant del seu aspecte extern i de la seva capacitat comunicativa. Gràcies Naum Gabo!
 http://www.upf.edu/pdi/dcom/xavierberenguer/recursos/fig_calc/_6_/estampas/1_7.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada