Cercar en aquest blog

dijous, 17 de novembre del 2011

Bronzino

El 17 de novembre de 1503, naixia, a Ponticelli de Florència, Agnolo Tori o Angelo di Cosimo di Mariano o Agnolo Bronzino, que després passaria a tenir un paper important a la història de l'art com a gran referent de la pintura manierista amb el senzill nom de Bronzino, justificat, possiblement tant pel color fosc de la seva pell, com pel seu carácter tancat, assimilable a l'hermetisme d'una estàtua. 


Poca cosa se sap de la infantesa de Bronzino, cosa que fa suposar que era d'origen humil, raó per la qual tampoc no ens ha quedat gens clar quin era el seu cognom real, sent, finalment i oficialment, identificat per aquest pseudònim tan escultòric, tot i que el seu va ser, fonamentalment, el llenguatge de la pintura en la línia estilística del manierisme més refinat, madur i intel.lectual.


L'any 1515 ja el trobem, preparant-se com a pintor, en el taller de Jacopo Carucci (Pontormo), que el va adoptar com a fill, marcant d'aquesta manera i de forma molt significativa, la seva posterior, i brillant, carrera artística.


Brillant camí pictòric determinat pels retrats que va fer Bronzino dels grans literats de l'època, al costat dels integrants de la potent família dels Médicis i de gent propera, fets amb subtil tractament cortesà, amb colors freds i curosa atenció pels detalls dels luxosos vestits i de les magnífiques joies que testimoniaven l'alt nivell social i econòmic dels insignes retratats.


Seves són també moltes pintures de tema mitològic i al.legòric, com tantes altres obres que il.lustren altars i parets d'un bon nombre d'esglesies flotentines.


Bronzino, conegut també com El Bronzino o Il Bronzino, va morir el 23 de novembre de 1572, a casa del seu deixeble preferit, Alessandro Allori, que, en honor del mestre mort (possiblement, oncle seu) va adoptar, a partir d'aleshores el nou nom d'Alessandro Bronzino.


De manera que avui bé puc dir que amb en Bronzino hem topat i que aquest és el resultat, en forma de paraules i d'imatges, d'aquesta casual i tan plàstica topada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada