Cercar en aquest blog

diumenge, 11 de desembre del 2011

Mark Tobey

Mark Tobey, un dels anomenats "pintors místics del Nord-Oest" i un dels grans pintors expressionistes abstractes nord-americans, va nèixer l'11 de desembre de 1890 a Centerville, i va morir a Basilea el 24 d'abril de 1976, després d'una vida introspectiva i meditativa que va determinar, amb precisió i fermesa, els inconfusibles, a l'hora que subtils, senyals de la seva pintura.


De jovenet, en Mark, va treballar a Nova York com a retratista i delinenant d'una casa de modes, a la vegada que, terroritzat pels efectes de la Primera Guerra Mundial, va començar a alimentar un odi etern per la capacitat destructiva de la cultura occidental, que el va portar, finalment, a convertir-se al bahaisme, que, com a religió monoteista, proclama la unitat de Déu, de la humanitat i de la pròpia religió, com a acumulació de revelacions succesives.

  
Després de divorciar-se, Mark Tobey, va conèixer l'estudiant i pintor xinès, Teng Kuei, que el va iniciar en el coneixement dels secrets de la cal.ligrafia, que va incorporar immediatament a la seva obra, farcida, a partir d'aleshores, de subtils signes cal.ligràfics, que es van anar fent cada vegada més abstractes i incomprensibles, en un camí creatiu de marcat caràcter místic, d'acord amb la tendència espiritual de la seva pròpia vida.


Paral.lelament al seu treball pictòric, Tobey, va ser l'autor d'algunes composicions musicals, interessant-se, a la vegada, pels estudis de piano i per la teòria de la música, amb connotacions directíssimes amb l'essència dels seus lírics signes cal.ligràfics.


Mark Tobey, que ha estat considerat com "el vell mestre de la jove pintura nord-americana", assegurava haver buscat sempre, amb la seva obra, un món unificat, fent servir un vòrtex  mòbil per aconseguir-ho.


Avui pots intentar desxifrar els mecanismes mentals de la seva obra, acostant-te, a la vegada, a la seva exquisida sensibilitat.

http://es.wikipedia.org/wiki/Mark_Tobey

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada