Cercar en aquest blog

dijous, 2 de febrer del 2012

Enrique Simonet

Et convido avui a conèixer el pintor, valencià de naixement, malagueny d'origen familiar i de formació pictòrica, barceloni de residència temporal, universal per als seus viatges, i madrileny d'activitat professional i mort, Enrique Simonet.




En Simonet, que va néixer justament el 2 de febrer, tot i que de 1866, a València, va deixar la vocació eclesiàstica primerenca, per la pràctica de la pintura, activitat que, com bé saps, té també les seves connotacions sagrades, convertint-se per a alguns en una autèntica religió, al marge de tota la dimensió sensual que també la identifica i que tampoc no està tan allunyada de l'èxtasi místic més profund i sentit.





El seu vessant eclesiàstic el va fer viatjar a Terra Santa per documentar-se per al seu monumental "Flevit super illam", quadre que li va fer guanyar diverses medalles  i reconeixement internacional, des de Madrid, a París, tot passant per Xicago i Barcelona.



Tot i la seva sensibilitat i formació malaguenya, que li va permetre ser considerat com a un dels membres destacats de la nomenada "Escola malaguenya de pintura", Enrique Simonet va ampliar els seus coneixements pràctics i la seva visió de la vida movent-se per Roma, i gran part d'Itàlia, per París i per tot el Mediterrani, fent, justament a Roma, l'any 1890, la seva obra més famosa "Anatomia del cor", també coneguda com "I tenia cor!" o com "L'autopsia", amb aquella voluntat, pròpia de l'època, de mostrar plasticament allò que la ciència anava descobrint. També va conèixer el Marroc, Barcelona, on hi va viure un temps, i Vigo, on hi estiuejava habitualment.




El cor, real que no pintat, d'Enrique Simonet es va parar definitivament el 20 d'abril de 1927 quan era catedràtic de l'Escola Especial de Pintura, Escultura i Gravat de Madrid, tot i que avui, virtualment, ha tornat a bategar per donar vida al meu blog, animant un instant de la meva existència i, també, de la teva.

http://es.wikipedia.org/wiki/Enrique_Simonet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada