Cercar en aquest blog

dilluns, 12 de març del 2012

Jean-Paul Riopelle



Jean-Paul Riopelle (7 octubre 1923-12 març 2002) va ser un dels artistes del Quèbec que més va contribuïr a revolucionar els esquemes socials del seu país, quan, cap als anys 50, va formar part del grup "Les Automatistes", amb d'altres artistes i intel.lectuals canadencs, per lluitar, amb la noblesa dels seus respectius llenguatges creatius, contra les convencions d'una societat notablement influïda, aleshores, per les imposicions restrictives de l'Esglèsia Catòlica.





El nom del grup "Automatistes" explicava clarament la connexió dels seus membres amb l'essència funcional del surrealisme que potenciava l'acció automàtica del cervell i de la mà, més que la de la reflexió mental continguda, tot i que amb resultats plàstics, en el seu cas, allunyats de la figuració, en el nou camí de l'abstracció expressionista, en alguns casos, tacada també per notes cromàtiques de gran lirisme i marcat contingut poètic.














En Jean-Paul va començar a rebre classes d'art, al Quèbec, quan només tenia 6 anys, continuant posteriorment la seva formació a París, on va explotar, amb intel.ligència la seva imatges de "salvatge canadenc", d'acord amb la força primaria que generava les seves composicions abstractes, properes al "tachisme", qualificades com a "improvitzacions pictòriques", que l'artista creava tacant la tela amb la pintura aplicada directament del tub, per cobrir-ne tota la superfície, tot i que també reservava zones blanques que oxigenaven el conjunt.

















El seu camí va ser paral.lel al de la nord-americana Joan Mitchell, companya de pintura i de vida, tot i que van mantenir cases i estudis separats prop de Giverny (on havia viscut també el pintor Monet), establint-se entre ells una gran complicitat intel.lectual i pictòrica, amb resultats sovint mimètics, tot i la seva relació sempre tempestuosa, agreujada, habitualment, per l'alcohol.





Reto avui, doncs, homenatge sentit al pintor i escultor canadenc Jean-Paul Riopelle, tant per la qualitat de la seva obra com per aquella llunyana heroicitat, quan, de jovenet, jugant-se la carrera i, fins i tot, la vida, va lluitar, amb els seus companys automatistes, per alliberar la societat quebequesa de les imposicions religioses que frenaven el seu normal desenvolupament, aconseguint, a la vegada, ampliar les possibilitats expressives d'un llenguatge artístic universal que ara podem parlar també nosaltres, entenguem o no el seu significat més profund.


http://es.wikipedia.org/wiki/Jean-Paul_Riopelle

2 comentaris:

  1. Riopelle va pintar un quadre titulat "La Muntanya Màgica". N'he vist una petita reproducció penjada durant més de 30 anys a l'estudi del meu admirat i estimat pintor colomí Joan Ferrer Vallbona. El "Queraltó" passa dels 80 anys i ha pintat una pila de quadres mirant de reproduir o acostar-se a les textures, lluentors i colors de l'obra de Riopelle.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les teves paraules que ens ajuden a conèixer nous aspectes de l'obra de Riopelle, des de la teva pròpia experiència vital. Salut!

      Elimina