Cercar en aquest blog

dilluns, 24 de setembre del 2012

Les baldufes d'Òscar Llopis

 











Que el món del col.leccionisme no té límits, ni qualitatius, ni quantitatius, ho demostra clarament l'Òscar Llopis Olives, que s'ha convertit, als seus 22 anys, en un col.leccionista, gairebé compulsiu, de baldufes, antiga joguina de la més remota infantesa dels temps, que ell ha transformat en fantàstic objecte de culte i en centre del seu món creatiu de constructor artesanal de baldufes que després ven als mercats menorquins, que formen part del seu paisatge vivencial habitual.






La seva història amb les baldufes s'assembla a les dels amants d'infantesa que, passat el temps, es retroben, per recuperar, il.lusionats, l'amor abandonat, de la mateixa manera que ha fet ell amb la baldufa, objecte que va formar part dels seus jocs d'infantesa, per deixar-la, posteriorment, i recuperal-la, finalment, quan, als 17 anys, s'en va trobar una i, mogut per una curiosa passió adolescent, va començar a col.leccionar-ne, cercant-les arreu o contactant amb fabricants, com Can Cels, que n'hi va proporcionar un centenar, totes diferents, integrades, ara ja, a la seva col.lecció de més de 300 baldufes, en un conjunt important tot i que modest comparat amb col.leccions similars de més de 3.000 d'aquests giratòris enginys. 



















L'esclat de la seva passió col.leccionista es va produïr paral.lelament al del seu desig juganer, fent ballar baldufes arreu, millorant, progressivament, el seu domini, i ampliant les seves possibilitats de joc, fins a convertir-lo en espectacle públic, amb adequats complements musicals, per presentar-se, finalment, ja destre en la matèria, al  programa "Tu si que pots" de Maó, on, tot i no guanyar-lo, va poder demostrar al món les seves sorprenents habilitats amb la baldufa.





 










Passar a fabricar-les, va ser el pas natural immediat, convertint-se així, per amor a la baldufa, en l'artesà que és ara, fent baldufes ben tornejades, en l'atmosfera balsàmica que genera la fusta d'olivera, de roure o d'alsina, per oferir-les, després, als infants com a atractiva i imaginativa  alternativa  als seus habituals entreteniments electrònics, en una creuada personal que completa per mitjà d'exposicions, de xerrades divulgatives, o com a monitor especialitzat en la matèria que porta sempre una baldufa tatuada en un braç i una altra a la butxaca, que fa ballar a la mínima ocasió, com va fer el passat cap de setmana al Museu del Joguet de Catalunya/Figueres, des d'on m'ha arribat notícia de la seva existència.




La baldufa, tot i la seva senzillesa, girant, fins a 100 vegades en 10', produeix un suggerent efecte hipnòtic similar al del ball transcendental dels dervitxos, a la vegada que ens connecta amb l'etern moviment de la Terra, sobre el seu eix, i al voltant del Sol.





http://menorcapeonzas.blogspot.com.es/http://menorcaylaspeonzas.blogspot.com.es/
http://www.mjc.cat/

3 comentaris:

  1. Hola, soy el coleccionista de las peonzas, ya tengo mas de 700 peonzas y el mes que viene are una exposición de mi colección, en Menor ca. pueblo en es castell.

    ResponElimina
  2. Bueno pues lo siguiento soy Oscar era el coleccionista de peonzas, ahora soy oleccionita de minerales os dejo aqui https://www.youtube.com/channel/UCDrfvi51-SbHsaZ6uKqz1PQ?view_as=subscriber es mi canal de youtube. ahora colecciono minerales.

    ResponElimina
  3. https://www.youtube.com/channel/UCDrfvi51-SbHsaZ6uKqz1PQ?view_as=subscriber

    ResponElimina