Cercar en aquest blog

dimarts, 25 de novembre del 2014

Descolonitzar el museu, al MACBA

dibuix claudi

















El MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, organitza el seminari "Descolonitzar el museu", amb entrada gratuïta, prèvia inscripció, a l'Auditori Meier, el pròxims 27, 28 i 29 de novembre, amb la voluntat de trobar noves alternatives al museu contemporani en transformació permanent i necessària per pròpia definció.


En el marc de la xarxa de museus europea L’Internationale (*) i comissariat per Beatriz Preciado, aquesta trobada convida una sèrie de crítics, artistes, curadors i activistes a explorar els llenguatges i les pràctiques de descolonització que posen en qüestió les narratives i representacions imperials i eurocèntriques que van fundar el museu dels segles XIX i XX. Si, com assenyalava Foucault, ha començat el «retorn dels sabers sotmesos», ens preguntem quines són les epistemologies que aquests sabers «locals, discontinus, desqualificats i no legitimats» articulen, quines pràctiques artístiques fan proliferar i, finalment, quines institucions alternatives mobilitzen. En un context acadèmic i museístic on manquen les referències crítiques a les teories i pràctiques descolonials, aquesta trobada pretén proporcionar una cartografia de contrarelats i instruments crítics i crear un fòrum de debat i acció capaç de generar xarxes de producció i investigació per imaginar col·lectivament la transformació del museu contemporani.



Si el museu va ser inventat com una tecnologia colonial capaç d’unificar la narració històrica, com una pròtesi col·lectiva de memòria que buscava escriure el passat i prefigurar el futur per legitimar l’hegemonia, és possible pensar en un ús descolonial del museu? Com podem produir un saber capaç d’explicar els agenciaments històrics dels subjectes subalternitzats per la colonització? Què passa amb la tradició de la modernitat il·lustrada quan es confronta amb la crítica de Frantz Fanon, Angela Davis, Aimé Césaire o Édouard Glissant? Com cal entendre l’actual procés de «globalització» de l’art i el seu impacte sobre les relacions entre legitimació històrica, capitalisme i crítica d’occident? Quines diferències hi hauria entre el museu desoccidentalitzat i el museu descolonial?


Amb la participació de Fatima El-Tayeb; Suely Rolnik; María Galindo; Clémentine Deliss; Cédric Vincent; Yolanda Onghena; Alanna Lockward; Declinación Magnética (Aimar Arriola, José Bueso, Diego del Pozo, Eduardo Galvagni, Sally Gutiérrez, Julia Morandeira y Silvia Zayas); Península; Daniela Ortiz; Diásporas Críticas; Nathalie Karagiannis y Àngela Lorena Fuster (Artcrisis); Aymara Arreaza R. y Lorena Bou Linhares/Ruta de Autor. 

 

http://www.macba.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada