Cercar en aquest blog

dissabte, 20 de desembre del 2014

El diable és català

 


















Sento, avui al matí, a la ràdio, una entrevista a Sylvia Lagarda-Mata a l'entorn del seu llibre "El diable és català", el nº 46 de la col.lecció Inspira d'Angle Editorial, i, ara, li dedico el blog, prenent les notes que sobre tan curiosa obra he trobat en el web de l'editorial, perquè m'ha semblat molt adecuada per il.luminar aquestes dies de festes nadalenques amb la llum particularment diabòlica que els correspon.


Des de Ceret, al nord, fins a Tortosa, a l’extrem sud del mapa, i des de Begur, a l’est, fins a Tamarit de Llitera, a l’oest, Catalunya és terra de dimonis. La terra més ufana sota la capa del sol és també la més demoníaca de tot el continent europeu.


Tenim més de 70 mots populars per designar el Diable.


La geografia catalana conté 12 coves, 29 torrents i barrancs, 22 estanys i gorgs, 13 castells, 31 ponts... que fan referència al Diable. I també més de 30 entrades directes a l’Infern.


El Cavall Bernat de Montserrat és d’origen diabòlic.


El manual per fer exorcismes més utilitzat a l’edat mitjana es va editar a Barcelona. Segons l’escriptor Joan Oliver el Diable parla en lleidatà.


A la Divina comèdia de Dante trobem tres comtes catalans al Purgatori.


Arreu de Catalunya continuen celebrant-se aquelarres, misses negres, pactes demoníacs i exorcismes.


Després de documentar-se durant anys, la periodista Sylvia Lagarda-Mata, que ja ens va sorprendre amb el seu exitós Fantasmes de Barcelona (cinc edicions), torna a submergir- se en la Catalunya més màgica i desconeguda per demostrar- nos, amb el seu estil amè, que El Diable és català.
Llegendes, tradicions, indrets i costums que ens mostren la forta vinculació de Catalunya amb l’Àngel Rebel.

Barcelonina de soca-rel, i amb el cor dividit entre la Catalunya dels seus amors i el Llenguadoc dels seus avantpassats, Sylvia Lagarda-Mata estima l’art, la història i el dia a dia dels seus petits països amb una passió que l’ha dut sovint a situar les seves narracions a cavall d’ambdues contrades. És llicenciada en Ciències de la Informació i màster en Comunicació Audiovisual. Va exercir de publicitària i de periodista, i actualment redacta guions per a documentals i dóna classes de cinema i televisió. I encara li queda temps per escriure. Entre els seus llibres hi ha Goita camaco! Vale pagès!, Mazapanes amargos, Fantasmes de Barcelona (Angle, 2009), un gran èxit de vendes amb cinc edicions, i Misteris de Barcelona per no dormir (Angle, 2013).



De manera que, tot fent honor a la nostra tradició diabòlica catalana, no oblidis posar el diable caganer en lloc ben visible del teu pessebre, i el llibre de la Sylvia a la teva tauleta de nit nadalenca!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada