Cercar en aquest blog

divendres, 27 de març del 2015

Les "Temptacions" de Lluís Hortalà, a Montserrat

dibuixos claudi
Recullo, amb plaer, la informació rebuda, no fa gaire, sobre l'exposició "Les temptacions" que Lluís Hortalà acaba d'inaugurar a Montserrat.


Aquest migdia ha estat inaugurada a l’Espai d’art Pere Pruna del Museu de Montserrat l’exposició de l’olotí Lluís Hortalà que porta per títol “Les temptacions”. Es tracta d’una sèrie de dibuixos al carbonet de grans dimensions, que tenen per tema els turons de la muntanya de Montserrat
En aquesta mostra, Lluís Hortalà realitza una operació artística, fruit i objecte de la creativitat, a partir de la troballa d’unes imatges postals que restitueix al seu lloc original. I ho fa des d’una experiència doble: el record d’haver escalat les muntanyes de Montserrat en concret, i el fet de dibuixar-les en un sol acte, com si fallar en el dibuix o abandonar-lo fos caure al buit. Hortalà habita el monestir amb la muntanya que coneix, introdueix les imatges de la natura exterior a l’interior expositiu de l’abadia, atorga una doble pell a l’experiència del continu espiritual de la natura.A “Les temptacions” es fonen dos moments i dues estètiques concretes de la muntanya: la de les postals antigues de Montserrat del P. Benet Junqué, que Hortalà col·lecciona des de fa molts anys, i la de les fotos del seu dietari de les guies de muntanya dels anys 70 de J. M. Rodés i Ferran Labraña, posades en relació amb la seva dilatada experiència d’escalador montserratí, que en constituirà l’origen, el punt de partida. 


Lluís Hortalà presenta també, per mitjà d’un vídeo, una poderosa reflexió sobre el nostre desig de natura. Fa desaparèixer la muntanya amb una animació que està lligada al dibuix, en un temps d’estranya datació, el temps de l’erosió natural, que reflecteix així amb les seves paraules: “Té a veure amb la visió i en com a través de les targetes postals personificàvem i resseguíem amb les mans les imatges de les roques, imaginàvem itineraris nous i dibuixàvem les postals a l’escala dels nostres cossos”. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada