Cercar en aquest blog

dilluns, 23 de març del 2015

Modest Urgell al Museu d'Art de Girona

dibuixos claudi

El Museu d'Art de Girona, en el seu Àmbit 2, presenta, fins al 24 de maig, l'exposició per primera vegada d'un conjunt de l'obra del pintor català Modest Urgell i Inglada, agrupant un total de 18 obres, principalment olis sobre tela i sobre cartó rescatats del Fons d'Art de la Diputació de Girona, i un dibuix, el filòsof, provinent del fons del Bisbat gironí.


En el conjunt de l'obra pictòrica d'Urgell  hi predominen sobretot els paisatges crepusculars i mariners, en els quals hi destaquen tons càlids i monòtons com els ocres i marrons en un primer pla i els més freds com els blaus i els grisos, en un segon pla, pintants sobre la tela amb pinzellades curtes, grumoses i ràpides. 

L'humor, en canvi, és el principal motiu del dibuix extret del fons del Bisbat a través del qual Urgell va realitzar una dura crítica als pensadors del moment.

 
L'artista Modest Urgell, nascut a Barcelona el 1839, va ser un dels paisatgistes més importants de finals del segle XIX i principis del segle XX a Catalunya, i durant un curt període de temps va residir a Girona, en un passatge, però, que va tenir una forta influència en les atmosferes de les seves obres. 

A més, Urgell va tenir, també, una breu vinculació amb la Garrotxa, on va passar un temps a Olot convidat pel pintor gironí Joaquim Vayreda, connectant també amb d'altres artistes, com ara Antoni Caba i Joan Roig i Soler, creador d'una escola paisatgística que va influir en Urgell, que, justament, a partir d'aleshores va centrar el seu art en el paisatge. 

Si recullo avui la informació sobre aquesta exposició de Modest Urgell és perquè demà passat, dimecres 25 de març,  se celebrarà, a dos quarts de vuit del vespre, una conferència sobre l'artista, a càrrec de Francesc Fontbona, a l'Espai dels Amics del Museu d'Art de Girona.

Francesc Fontbona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada