Cercar en aquest blog

dimecres, 4 de març del 2015

URUSHI, la laca

dibuix claudi


















El Toxicodendron Vernicifluum, que creix a l'est de l'Àsia, en diverses regions de la Xina, Corea, i el Japó, és l'arbre de la laca


Aquests arbres són cultivats i sagnats, de juny a novembre, per extreure-els-hi la seva saba tòxica (urushi), que es fa servir, tradicionalment, per lacar, de manera tant bella com ferma i duradora, tot tipus d'objectes decoratius o funcionals de les cultures corresponents, des de fà, segons proves ben documentades, més de 9.000 anys.


Estris de taula, en la seva habitual diversitat, objectes funcionals o decoratius, i instruments musicals, veuen embellides les seves formes, i assegurada la seva perdurabilitat, gràcies a la laca urushi, amb fantàstics acabats, dominats pels colors negre i vermell, amb el tó vermell cinabri com a més considerat i valorat.


Per aconseguir els resultats idònis de la laca urushi són necessàries setmanes, i, en algun cas, mesos, de feina lenta, on hi coincideixen les dosis necessàries de tècnica i sensibilitat que ha exigit sempre una pràctica creativa com aquesta.


Tot i la fermesa final de la laca urushi, el seu gran enemic és la llum del sol, ja que els efectes dels rajos ultraviolats poden resultar-li letals.


La laca urushi ha embellit, avui, aquest blog, gràcies a la 103a Jornada d'Estudi del Moble, que se celebra el dimarts que ve, 10 de març, de 17:30 a 19:30 h., a URUSHI BARCELONA (Casanova, 55-57. BCN), amb Teresa Sardà, artista de la laca urushi, responsable, conjuntament amb Àngels Gutiérrez i Montserrat Solà, d'URUSHI BARCELONA.


Si et plau la proposta t'hauries d'inscriure a l'Associació per a l'Estudi del Moble, Edifici HUB Barcelona, (Plaça de les Glòries, 37) al telèfon 93 256 67 85, via correu electrònic info@estudidelmoble.com o connexió web http://www.estudidelmoble.com/



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada