Cercar en aquest blog

divendres, 15 de maig del 2015

Papaver roheas

dibuixos claudi
Després del meu homenatge , ja llunyà, a la colça, i a lespígol, no fa gaire, avui les meves reverències més sentides davant la rosella, fantàstic esclat vermellós en verd primaveral, que exalta les qualitats plàstiques d'un paisatge que és, en la seva dimensió més natural, autèntica obra d'art.


La rosella, (Papaver rhoeas) és una planta anual ruderal de flors vermelles habitual en els camps cultivats.


Aquesta planta rep diversos noms com pipiripip, peperepep, pipaparapip, roella, gall, gallaret, gallgallaret, quiquiriquic, quicaraquic, quicaracoc, coquerecoc, badabadoc, ababol, babol(a), colet, lloca, paramà, entre altres.


En aquesta pàgina s'ha llistat tots els noms en català de la rosella http://blocs.tinet.cat/lt/blog/rosa-dels-vents/category/44/general/2006/05/06/tots-els-noms-de-la-rosella

 
La major part dels atributs terapèutics de la rosella van ser establerts en relació a l'aïllament d'alguns centres actius (en especial els alcaloides) i les seves aplicacions medicinals dins el domini popular. Així, els alcaloides de la rosella (sobretot la roeadina) li conferien una acció sedant i espasmolítica. Els mucílags exerceixen un efecte calmant i hidratant sobre la mucosa respiratòria, que en combinació amb els alcaloides recelen unes propietats antitussives, car actuen com a emol·lients i bèquics (disminueixen la tos) S'han fet assajos amb animals i s'ha comprovat que la rosella produeix una depressió dels sistema nerviós central, ja que disminueix el període d'inducció del son. Aquests efectes podrien ser deguts als alcaloides. Les llavors d'aquesta planta són riques en àcids grassos com l'àcid linoleic (majoritari), oleic, palmític i esteàric, la qual cosa representa un gran aport nutricional.


La rosella era una de les herbes que figuraven en el papir egipci d'Ebers. En l'antiga Grècia, Teofrast propiciava el seu consum alimentari en forma d'amanida fresca, mentre que Dioscòrides propiciava un ús hipnòtic <<Faràs coure cinc o sis caps d'aquest papàver en tres ciats de vi, fins que es redueixin a dos, i donaràs a beure aquesta cocció als qui vulguis que s'adormin...>>. Així doncs, l'ús dels pètals de la rosella com a colorant remunta al segle XV. 


La rosella és també un gènere d'aus de la família dels lloros, coneguda, popularment, com a perico rosella o perico multicolor, com a nova meravella de la vida natural de profunda qualitat artística.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada