Cercar en aquest blog

divendres, 30 d’octubre del 2015

Maillol i Grècia

dibuixos claudi
Recullo informació sobre l'exposició "Maillol i Grècia", al Museu Frederic Marès de Barcelona, amb presentació inclosa de la publicació "Maillol. Notes d'un viatge a Grècia. 1908" del dilluns 9 de novembre a les 7 del vespre.


L'exposició aborda un dels episodis més decisius de la trajectòria de l'escultor Aristides Maillol (Banyuls de la Marenda, 1861 - 1944): el viatge a Grècia el 1908, on referma el seu ideal estètic, el qual tindrà una importància determinant en l'escultura moderna del segle XX i de manera especial en la noucentista catalana.


 En el Museu Frederic Marès de Barcelona, a tocar de la catedral, es pot visitar fins al gener del 2016 l’exposició comissionada per Àlex Susanna Maillol i Grècia. La mostra repassa el viatge que l'any 1908 va realitzar a Grècia l’escultor, pintor i gravador Arístides Maillol (Banyuls de la Marenda, Rosselló, 1861– 1944). En aquest viatge per la Mediterrània (Marsella, Nàpols...) fins a Grècia (acròpolis d'Atenes, Eleusis, Delfos, Olímpia...), va poder contemplar les escultures clàssiques de l'art grec, va refermar el seu ideal estètic de les formes nues i planes, sense detalls anatòmics. Aquest cànon artístic de Maillol que ell definia com a "plena tridimensionalitat" va acabar tenint una importància determinant en l’escultura moderna del segle XX i, molt particularment, en l’escultura noucentista i postnouncentista catalana.

Paral.lelament a l'exposció, en el pati del Museu Marès, sota l'ombra dels porxos a tocar dels jardins de l'il·luminat pati amb refrescant font i columna romana, s'hi pot contemplar temporalment la superba escultura 'Mediterrània' del 1905.



A l'interior del museu, en l'espai temporal, s'hi poden veure 23 obres inèdites de petit format (bronze, marbre, terracota, i guix), provinents de la Fundació Dina Vierny-Musée Maillol de París i d'algun col·lecionista particular, i també plànols, dietaris i quaderns del viatge a Grècia i algunes de les fotografies (més d'una cinquentena) que li va fer el comte Harry Kessler (amic de l'artista, editor i mecenes de l'escriptor Hugo von Hofmannsthal) durant el viatge.

També es poden contemplar dos olis de Maillol fets a Grècia i un curtmetratge 'Aristide Maillol, sculpteur', una versió reduïda de l'entrevista que el cineasta Jean Lods va fer-li a l'escultor el 1943 al seu taller de Banyuls de la Marenda, a la Catalunya nord, un any abans de morir. Veient el documental es fa palès que els turons de Banyuls i els pendents de les vinyes estan miraculosament emparentats amb les seves escultures i amb Grècia.

Maillol coneixia bé les seves arrels i les proclamava. No us perdeu aquesta petita però entranyable exposició ni la seva actualitat a la xarxa #maillol. Aprofiteu la visita a l'exposició per visitar el fons del Museu Frederic Marès que té moltes altres peces de Grècia i Roma i obres del mateix Marès amb la petja de Maillol.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Aristides_Maillol

http://w110.bcn.cat/portal/site/MuseuFredericMares 

 


 

 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada