Cercar en aquest blog

dimecres, 27 de gener del 2016

America Sanchez. Retrats romànics

dibuixos claudi
Exposició "America Sanchez. Retrats romànics". Tintes sobre paper.


 
dibuixos america


 
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona) - MNAC
Des del 28 de gener fins al 28 de març
 
America Sanchez
 


America Sanchez (Buenos Aires, 1939) és dissenyador gràfic, fotògraf i dibuixant. Viu a Barcelona des de 1965 on s'ha dedicat al disseny i a crear la identitat gràfica de prestigioses institucions i empreses. Fruit de les seves passejades i d'una mirada intensa cap a la ciutat, va sorgir l'influent llibre Barcelona Gráfica. Entre altres reconeixements, destaquen el Premi Nacional del Disseny (1992), el Premi Ciutat de Barcelona (2001) o sis premis Laus.



Ara, presenta al Museu Nacional la seva personal visió dels rostres romànics de la col·lecció d'Art Romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Hi ha dibuixants que tenen una mirada primigènia, que saben agafar al vol la seva presa, que d’una fiblada miren com si fos la primera vegada que algú hi veu. America Sanchez dibuixa des de fa uns anys amb aquest tipus de mirada. Es passeja, per exemple, per les sales romàniques del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i veu. I mirant descobreix que els nostres rostres són romànics, que aquells que vivim als carrers d’aquesta banda del Mediterrani, som tremendament romànics.


Va començar a dibuixar fa vint-i-cinc anys després de visites gairebé furtives al museu. Esbossava els petits rostres amagats a les pintures murals, frontals d’església, absis. Al principi va intentar mantenir la paleta cromàtica del romànic, però aviat va trencar aquest codi per introduir una gamma viva de colors que desobeïen l’espectre original. Fidelitat al dibuix, adulteri al color.


America segueix dibuixant a les sales del museu perquè vol entendre els estils del romànic, educar la seva mà per deduir els gestos d’aquells pintors llunyans. Dibuixar com van dibuixar ells, ser una mica romànic. Però sobretot per entendre el misteri que enclouen aquests rostres vistos tantes vegades, que han acabat sent, ens diu, «com la meva família».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada