Cercar en aquest blog

dimarts, 19 d’abril del 2016

Miguel Milà dona el seu arxiu professional

dibuixos claudi
Copio el contingut del correu que m'ha enviat el Museu del Disseny de Barcelona.
Barcelona, 19 d’abril de 2016. El Museu del Disseny de Barcelona ha rebut la donació de l’arxiu professional de Miguel Milà. A partir d’ara el Centre de Documentació del museu comptarà amb més 2.000 documents entre plànols, fotos, maquetes i esbossos de gran part dels projectes d’interiorisme i disseny de producte que ha realitzat al llarg de la seva trajectòria professional des de finals dels anys 50 fins a la primera dècada del segle XXI. 

obres Milà

Miguel Milá (Barcelona, 1931), tot i iniciar la carrera d’arquitectura, ben aviat va decantar-se per l’interiorisme i el disseny de producte, amb la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones, una premissa que ha seguit al llarg de tota la seva carrera. 

Miguel Milà

Habilitat manual, desig de simplificació i invisibilitat són les característiques que han definit la seva manera de treballar. La 
simplicitat constructiva i la senzillesa dels procediments tècnics emprats defineixen els seus dissenys així com l’existència d’un cert lligam amb l’artesania i l’ús de materials nobles. Tots aquests trets han fet que alguns dels productes de Miguel Milá avui hagin esdevingut clàssics del nostre disseny.


Aquest és el cas del llum de peu TMC (1960) que forma part de la col•lecció del Museu del Disseny. Com en altres ocasions aquest disseny va sorgir de necessitats pròpies: en aquest cas, Milá buscava un llum de lectura. TMC és un llum que amb uns elements mínims incorpora una solució innovadora, senzilla i atemporal com demostren els seus més de 50 anys al mercat. En aquest temps, Milá només hi ha fet petits canvis per adaptar-lo als nous sistemes de fabricació. La seva trajectòria en el món de l’interiorisme l’ha portat a realitzar projectes en àmbits tan diferents com el de l’habitatge particular, el comercial (botiga Gres, estands a Hogarotel), el corporatiu (oficines d’Antonio Puig, de l’ADI/FAD en col•laboració amb Juli Schmid) o el públic (Hospital Clínic i Metro de Barcelona). També cal destacar els seus projectes de muntatges expositius com el de l’homenatge al Dr. Robert (1977), l’exposició d’Antoni Tàpies al Saló del Tinell (1980), l’antològica de Salvador Dalí al Museu d’Art Contemporani de Madrid (1983) o la col•laboració en l’interiorisme del pis d’època de la Casa Milà (1999). 

En l’àmbit institucional va ser un dels primers dissenyadors convidats a formar part de l’ADI/FAD (Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives), institució amb la qual ha col•laborat intensament i de la qual va ser president entre 1974 i 1975 i entre 1984 i 1985. També ha estat soci de l’ADP (Associació de Dissenyadors Professionals) i ha participat en nombrosos congressos de l’ICSID (International Council of Societies of Industrial Design).


Miguel Milá va ser guardonat amb el Premi Nacional de Disseny en la seva primera edició (1987), el 1974 va rebre la medalla del FAD, el 1988 el premi APECMO per la seva trajectòria professional, el 1993 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2008 és el primer dissenyador espanyol a rebre el prestigiós Compasso d’Oro atorgat per l’Associació de Dissenyadors d’Itàlia. Els seus dissenys han rebut també nombrosos premis Delta destacant el concedit el 1986 al llum TMC amb motiu del 25è aniversari de la convocatòria dels guardons.La incorporació de l’arxiu de Miguel Milá al Centre de Documentació del Museu del Disseny és doblement important: d’una banda, es tracta d’un dels arxius més complets i importants per conèixer i copsar la història i l’evolució del disseny del i al nostre país. De l’altra, és també fonamental per entendre la peculiaritat del disseny de Milá i de la seva manera de treballar i permet documentar moltes de les peces creades per aquest dissenyador que formen part de la col•lecció de disseny del Museu. Amb aquests fons es dóna un nou impuls a la línia de recerca, tant teòrica com pràctica, que el Centre de Documentació s’ha marcat amb l’objectiu de donar servei als diferents professionals i estudiosos del disseny.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada