Cercar en aquest blog

diumenge, 3 de juliol del 2016

Pintura subaquàtica

dibuixos claudi
Bon moment per considerar l'aportació a la història de l'art dels pintors subaquàtics, des del pioner, el baró Eugen Von Ransonnet-Villez, fins al pare de la pintura subaquàtica moderna, André Laban, tot passant per Alfonso Cruz, un dels més interessants practicants d'aquest gènere pictòric tant particular.




El marsellès André Laban, de 86 anys, està considerat com el pare de la pintura subaquàtica moderna. Gaudeix d’un gran reconeixement internacional, sobretot en el seu país, on és una personalitat molt coneguda, sobretot pel fet d’haver estat durant 21 anys estret col·laborador del mític Jacques-Yves Cousteau. Laban porta mig segle pintant sota l’aigua, però el seu nom també està associat a alguns dels principals avenços en el món de la immersió. Es considera que va fixar les bases del busseig actual amb la introducció de les bombones amb una barreja d’oxigen (2%) i heli (98%) a pressió. Com a realitzador també compta en el seu palmarès un Òscar al millor documental.

André Laban
Alfonso Cruz, amb 23 anys d’experiència com a pintor subaquàtic, afirma que per poder pinar sota l'aigua calen dues qualitats imprescindibles: ser un bon bussejador i controlar la tècnica de la pintura a l'oli. Per poder submergir la tela, cal abans aplicar-li una capa de material impermeable que permet que la pintura quedi fixada. L'única pintura que es pot fer servir és l'oli, ja que no es dissol amb aigua. Per això, els pintors baixen sota aigua amb els seus pots de pintura, un cavallet i una espàtula que els permet aplicar la pintura.




Alfonso Cruz

Es considera que l'any 1865 és la data en què es documenta la primera pintura submarina, feta pel baró Eugen Von Ransonnet-Villez, a les costes de Ceylan. Aprofitant aquesta efemèride, l’associació ADAIHPS, amb seu a Terrassa, que impulsa el desenvolupament artístic de l’art subaquàtic i la seva investigació històrica, està organitzant una ambiciosa exposició amb la qual vol fer un recorregut històric pels 150 anys d’art subaquàtic.


Eugen Von Ransonnet-Villez,

https://de.wikipedia.org/wiki/Eugen_von_Ransonnet-Villez
https://fr.wikipedia.org/wiki/André_Laban
http://alfonsocruzpintor.blogspot.com.es/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada