Cercar en aquest blog

dilluns, 14 de novembre del 2016

El MNAC i Sixena

Reprodueïxo contingut de la nota informativa que m'ha enviat el Museu Nacional d'Art de Catalunya en relació a les pintures que s'haurien de restituir al Monestir de Santa Maria de Sixena.


El Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa els riscos de restituir les pintures de la sala capitular al monestir de Santa Maria de Sixena
El Museu Nacional d’Art de Catalunya s’oposa a l’execució provisional de la sentència que ordena la restitució de les pintures a l’antiga sala capitular del Monestir de Santa Maria de Sixena en considerar que els riscos són extremadament alts i que les pintures podrien quedar irremeiablement danyades.
 
El Museu ha estudiat en profunditat i ha traslladat a la jutgessa els riscos i conseqüències d’una possible restitució provisional (la sentència no és ferma i pot ser revocada) del conjunt pictòric, que, per les seves característiques tècniques i els danys que va patir al llarg de la història, presenta una fragilitat extrema i una gran sensibilitat davant qualsevol canvi en el seu entorn (temperatura, humitat relativa, qualitat de l’aire) o possible tensió, vibració i moviment. 
 
Tots els informes científics aportats pel Museu desaconsellen una operació d’aquesta magnitud, que suposaria un perjudici irreparable per a unes pintures de 1200 que van ser devastades pel foc durant la Guerra Civil i que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el museu de referència per l’art medieval a Espanya, des dels anys 1940.
 
Cal recordar que la sentència no és ferma i podria ser revocada; queden encara dues instàncies superiors a les que recórrer. El trasllat que ara sol·licita el Govern  de l’Aragó és, per tant, provisional, L’escrit del Museu s’hi oposa donat que, si la sentència fos revocada, resultaria impossible restituir les pintures al Museu, sotmetent-les a un segon trasllat, si no han quedat danyades de forma irreversible durant tot el primer procés.
 
L’escrit sol·licita també a la jutgessa que, donada la complexitat i les greus conseqüències que pot comportar la seva decisió per a un bé que forma part del patrimoni històric, realitzi una visita d’inspecció al Museu Nacional per conèixer les pintures i les seves condicions de conservació.  
 
Els estudis científics aportats i sobre els que se sustenta el Museu, han estat realitzats per:
-Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, del CSIC
-Laboratori de Microbiologia Aplicada i Mediambiental de la UAB
-Centres Científics i Tecnològics de la UB
-Escola Politècnica Superior de Enginyeria de la UPC
- Centre Innotex de la UPC
-Laboratori de Conservació-Restauració de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.


Museu Nacional d'Art de Catalunya
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
T. +34 93 622 03 60
premsa@museunacional.cat
www.museunacional.cat


 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada