Cercar en aquest blog

divendres, 3 de març del 2017

El Noucentisme a Barcelona


dibuixos claudi
 
 
 
 
 
 
 
 
Recullo la informació rebuda sobre la presentació del llibre 'El Noucentisme a Barcelona' d'Aleix Catasús, publicat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Editorial Àmbit, il·lustrat amb fotos fetes per Laia Serch, que es farà dijous 9 de març a les 19:30h. a la Fundació Palau
 
 

C.Riera, 54
08393 Caldes d’Estrac
Tel. 93 791 35 93
Fax: 93 791 27 51

 

El Noucentisme a Barcelona

Aleix Catasús (text), Bernat Puigdollers (text), Francesc Fontbona de Vallescar (pròleg)
 
 
 

El noucentisme va ser un projecte polític i cultural de principis del segle XX que va transformar Catalunya i la va incorporar a les societats modernes d'Europa. Va tenir una gran incidència en les arts i l'urbanisme. Durant aquest període, la ciutat de Barcelona es va transformar gràcies a la intervenció d'artistes i arquitectes de tot Catalunya (Joaquim Sunyer, Joaquim Torres Garcia, Josep Clarà, Josep Puig i Cadafalch, etc.).


El llibre d’Aleix Catasús i Bernat Puigdollers, dos autors joves que ja dominen molt a fons els aspectes i característiques de l’art de l’època sobre la que escriuen, no rellisca cap al tòpic. Hi queda ben clar que el Noucentisme –exactament igual que el que havia passat abans amb el Modernisme– no es traduïa en l’art com un estil únic o homogeni, sinó com un conjunt de respostes plàstiques, emparentades però diferents, a un estat d’opinió sorgit del caliu del catalanisme i de les ganes de renovar el país de dalt a baix.


Catasús i Puigdollers no han fet una simple síntesi de coses sabudes, sinó que han incorporat diverses troballes al seu text, i l’han interpretat d’acord amb els seus coneixements i la seva agudesa. I com que no hi ha obra sense patró, han trobat la complicitat, per publicar-ho, de l’Ajuntament de Barcelona, la capital del país que va conformar aquest moviment –no sols artístic, sinó literari, musical, etc.– que va ser inventat i batejat per Eugeni d’Ors però que va ser dotat de contingut per moltes altres personalitats que circulen per les pàgines d’aquest volum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada