![]() |
dibuixos claudi |
Demà,, dissabte 27 de gener, a les 11.30 h inaugurem el segon cicle
d'intervencions artístiques a la caseta elèctrica de la Pletera a l'Estartit i ho fem amb "Des de la resta i la no construcció" del col·lectiu n'UNDO a
la que seguirà un petit debat que, sota el títol "Urbanitzar a la
brava. Dos exemples de desmantellaments d'urbanitzacions i regeneració
del paisatge al litoral gironí" donarà la paraula a MARTI FRANCH, arquitecte i autor del projecte de restauració del Paratge Tudela-Culip (Club Med) al Cap de Creus i XAVIER QUINTANA, director científic del projecte Life Pletera.
Us hi esperem. Una abraçada
http://www.nundo.org/
https://www.youtube.com/watch?v=IMU3_75IouU
https://www.elcritic.cat/blogs/raons/2015/11/07/arquitectes-nundo-una-altra-manera-dintervenir-en-lentorn-urba/
El Life Pletera té com a objectiu desurbanitzar i recuperar la funcionalitat ecològica dels sistemes costaners de la Pletera, a l’Estartit. Això implica eliminar les parts parcialment urbanitzades i retornar l’espai al seu estat natural. Es tracta d’una iniciativa pionera a la Mediterrània. La maresma de la Pletera inclou un conjunt de llacunes costaneres que van desaparèixer el 1986 per la construcció, a primera línia de mar, d’un passeig i sis illes d’habitatges, de les quals només se’n va completar una. Per fer-ho possible es van abocar tones de runa per enterrar uns aiguamolls preexistents de valor incalculable. La restauració de l’espai permet recuperar el sistema de maresmes, restituir el seu valor ecològic i convertir l’espai en un recurs turístic mediambiental molt potent.
Per la seva banda, la restauració del paratge Tudela-Culip,
al Parc Natural del Cap de Creus va representar la intervenció, entre
el 2009 i el 2010, en un paratge de 90 hectàrees, on estava situat el
poblat de vacances del Club Med. Va comportar la desconstrucció
selectiva de 450 edificacions i la gestió paradigmàtica 42.000 m3 de
residus, que pràcticament es van reciclar al 100 %; l’extracció de la
flora exòtica invasora; la restitució de l’orografia i drenatges per
restablir les dinàmiques naturals d’erosió i transport de sediments; i
la implementació d’un projecte de l’ús públic que destil·la els valors
del lloc, ordenant i jerarquitzant el viari i proposant una xarxa de
miradors i identificadors de roques-animal.
Intervenció del col·lectiu n’UNDO
La conversa entre Quintana i Franch tindrà lloc després d’una nova intervenció a la caseta de serveis elèctrics, que en aquesta ocasió anirà a càrrec del col·lectiu n’UNDO, un moviment d’àmbit estatal que va néixer a Madrid i té com a principis “la no construcció, la minimització, la reutilització i el desmantellament”. Està format per persones de diferents disciplines (arquitectura, urbanisme, enginyeria, filosofia, física, periodisme, comunicació, etc.), que porten a terme un treball en xarxa i transversal mitjançant diferents formes d’organització, adaptades a cada projecte. N’UNDO defensa que es pot millorar l’entorn no només afegint, sinó restant, i per això desenvolupen un altre tipus d’arquitectura i urbanisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada