Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de gener del 2019

Pepa Colomer

dibuixos claudi
Ara que se'ns imposa, una vegada més, un, discutible, canvi de nom per al nostre Aeroport del Prat, no estaria gens malament que algú, posats a canviar el nom, de manera ben consensuada, s'hagués fixat en l'existència de la Mari Pepa Colomer, la primera dona catalana, i de l'Estat Espanyol, que va pilotar un avió, i, per tant, personatge idòni per donar nom a l'Aeroport on es va formar.



Avui en parlaven a RAC 1, i jo, ho faig ara, per justícia històrica!

Mari Pepa Colomer, aviadora (1913-2004) 

Nascuda al començament del segle XX, ella va ser la primera dona catalana (i de l’Estat espanyol) que va pilotar un avió. I és que amb l’arribada del segle passat van canviar moltes coses per a les dones, ja que les reivindicacions i lluites anteriors havien aconseguit que s’anessin reconeixent els seus drets polítics i socials, així com també el seu dret a rebre una educació que els permetés exercir una professió i poder guanyar-se dignament la vida, sense necessitat de dependre d’un pare o d’un marit. Si hagués nascut cent anys abans, Mari Pepa Colomer ben segur que no hagués pogut ser pilot, ni metge, ni advocada, ni política... 

De ben petita, Mari Pepa Colomer ja volia volar i de joveneta se n’anava amb bicicleta a l’aeroport del Prat, sense que a casa seva ho sabessin, i allí provava els avions vigilada pels mecànics. Va ser la primera dona de Catalunya i de l’estat espanyol que va  aconseguir el títol oficial de pilot d’aviació.  

El seu primer treball aeri van ser els populars bateigs a l’aire a l’Aeròdrom Canudas, que tenien lloc cada diumenge al matí i que eren un reclam per a molta gent que tenia delit per sentir les noves sensacions que s’experimentaven dalt d’aquells aparells. El 14 d’abril de 1931, el dia de la proclamació de la República, una patrulla d’avions de l’aeròdrom Canudas va fer un volt pel centre de Barcelona arrossegant senyeres i banderes tricolors, enmig dels crits d’entusiasme de milers d’espectadors. 

El 1935, quan Mari Pepa Colomer ja duia moltes hores de vol, la Dirección Estatal de Aviación Civil li va atorgar el títol de professora de pilotatge, amb el qual va instruir alumnes masculins. El 1936 va crear, junt amb d’altres companys, la primera Cooperativa de Treball Aeri de Catalunya i l’Escola Catalana d’Aviació, on va fer classes també.  


“La guerra va acabar amb tots els meus somnis –va escriure Mari Pepa Colomer– i ja mai més no he tingut cap contacte amb l'aviació.”


Mari Pepa Colomer va morir a la ciutat anglesa de Surrey el 2004, quan tenia 91 anys. 
















https://elpais.com/diario/2004/05/26/agenda/1085522406_850215.html

He obtingut la informació del Blog  Dona Havia De Ser, de la Judith Mellado. Gràcies!
http://donahaviadeser.blogspot.com/2012/10/mari-pepa-colomer-aviadora-1913-2004.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada