Cercar en aquest blog

divendres, 23 de desembre del 2011

René Iché

René Iché, nascut el 21 de gener de 1897 i mort el 23 de desembre de 1954, de manera prematura, va ser un interessant escultor francès d'obra propera a l'esperit surrealista, i de vida politicament compromesa amb la llibertat universal de les persones i dels països.


En René va lluitar a la Primera Guerra Mundial , sent ferit i gassejat, per graduar-se, acabada ja la lluita, en Dret, i per començar, immediatament després, una nova vida, estudiant escultura amb Antoine Bourdelle, i arquitectura amb Auguste Perret.

René Iché va ser bon amic de Max Jacob, i va estar a prop d'altres personatges significatius del seu temps, com ara Apollinaire, Picasso, Paul Éluard, Federico García Lorca i André Breton, el rostre del qual va esculpir en una de les seves peces més conegudes.


També va resultar molt valorat i reconegut el monument pacifista que va fer per a la població d'Ouveillan, com a pòrtic monumental modern del sud de França.


Sensible a la causa pacifista, l'any 1937, va retre també, en el seu estudi de Montparnasse, el seu particular homenatge a la població bombardejada de Guernica, per mitjà d'una de les seves escultures més intenses.


En Renè va ser un dels 200 pioners de la Resistència francesa, com a integrant del Grup del Museu de l'Home, i va participar, paral.lelament, en les exposicions d'art decadent.

Ell és també l'autor de l'escultura "La Déchirée" que va ser presentada a Londres com a obsequi per al General de Gaulle, convertint-se immediatament en un dels grans símbols de la Resistència francesa.


René Iché va ser escollit per esculpir el monument Apollinaire a París, i un Memorial Auschwitz, però la seva mort prematura va interrompre els dos projectes, tallant, també d'arrel, la interessant trajectòria vital i professional d'aquest escultor francès de sensibilitat propera al surrealisme.

http://es.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Ich%C3%A9

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada