Cercar en aquest blog

dimarts, 6 de desembre del 2011

Rudolf Schlichter

Rudolf Schlichter (6 desembre/1890-3 maig/1955) va ser un dels artistes alemanys més significatius de l'anomenada "Nova Objectivitat", amb la seva pintura de base figurativa, realista en alguns moments, connectada amb el dadaisme, en d'altres, i, finalment, de factura surrealista.


Les característiques de la seva pintura són conseqüencia directa d'una ideologia política d'esquerres que va significar, per exemple, que en Rudolf fes una vaga de fam per aconseguir evitar ser cridat al Servei Militar durant la Primera Guerra Mundial, de la mateixa manera que després, ja a Berlín, s'unís al Partit Comunista d'Alemanya i al grup "Novembre", mentre que plasticament intervenia en una fira Dadà i feia il.lustracions per a diversos periòdics.


L'any 1925 va participar en una exposició de la "Nova Objectivitat", moviment artistic del qual en va ser un dels màxims representants, com a tendència que accentuava el caràcter objectiu de la pintura, com a realitat aliena a la pròpia subjectivitat de l'artista, amb valors que semblaven independitzar-se de la pròpia voluntat de l'autor, per tenir vida independent i lliure, tot i que la seva empremta personal resultava inqüestionable.


Quan Hitler va arribar al poder les activitats de Rudolf Schlichter van quedar fortament mermades, entre altres coses, perquè el seu art va ser considerat degenerat i van prohibir-se les seves exposicions. Curiosament i paradoxalment, el seu estudi va ser destruït per bombes aliades que no van poder distingir la tendència política de l'artista, ni la seva problemàtica situació personal.


Acabada la guerra, en Rudolf va poder recuperar el seu ritme creatiu, generant, aleshores, noves pintures de marcat caràcter surrealista, segurament com a conseqüencia del desencís produït per una dolorosa realitat viscuda que trobava en la imaginació la seva millor alternativa.


Més enllà de tot el seu recorregut pòlític i pictòric, sembla que Rudolf Schlichter sentia una atracció especial per a les sabates que ratllava el fetitxisme, circumstància que ens ajuda a entendre, una mica més, el seu curiós perfil humà, aquest que avui ocupa, per mèrits propis, el meu blog d'avui.

http://es.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Schlichter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada